Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

«Βραχυκύκλωμα» στους προμηθευτές ρεύματος από την απουσία υπουργικής απόφασης για την επιδότηση των λογαριασμών


Πολλαπλές ταχύτητες ως προς την πίστωση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει η μη έκδοση από την κυβέρνηση υπουργικής απόφασης που να καθορίζει επίσημα τον ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της.

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του energypress, στην αγορά οι

πάροχοι ακολουθούν διαφορετικές εμπορικές πολιτικές ως προς τη χορήγηση της επιχορήγησης καθώς με εξαίρεση την παροχή της ενίσχυσης των 9 ευρώ του Σεπτεμβρίου, μέχρι στιγμής δεν έχει αποσταλεί άλλη επιστολή που να ενημερώνει τις εταιρίες για τη συνέχιση αυτής της κρατικής βοήθειας προς τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Έτσι, αυτό που καταγράφεται είναι, από τότε (Σεπτέμβριο) που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το μέτρο της επιχορήγησης και εστάλη και σχετική επιστολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΔΕΗ να πιστώνει την επιδότηση των 9 ευρώ στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των πελατών της. Και για την ακρίβεια κατά αναλογία των ημερών του Σεπτεμβρίου κατά τις οποίες έχει καταναλωθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης η δημόσια εταιρία, στους έναντι λογαριασμούς δεν έχει ενεργοποιήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και φυσικά ούτε πιστώνει την έκπτωση.

Ιδιώτες προμηθευτές για την ίδια περίοδο στους έναντι λογαριασμούς μετακυλίουν τις αυξήσεις αλλά δεν κάνουν την κρατική έκπτωση στα ποσά κατανάλωσης. Την πιστώνουν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.  Υπάρχει επίσης και μερίδα παρόχων, οι οποίοι στους έναντι λογαριασμούς περνούν τόσο τις αυξήσεις όσο και τις εκπτώσεις.

Το βραχυκύκλωμα στους προμηθευτές προκλήθηκε κατά τον μήνα Οκτώβριο και έπειτα. Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσαν διπλασιασμό της έκπτωσης (από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα), χωρίς ωστόσο να αποστείλουν επίσημη ενημέρωση στους παρόχους. Επίσης κατά το ίδιο προαναφερόμενο διάστημα και πάλι δεν είχε εκδοθεί υπουργική απόφαση με τους όρους, τις προϋποθέσεις αλλά και το ύψος της επιδότησης των λογαριασμών. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο energypress, προμηθευτές θα συνεχίσουν και τον Οκτώβριο να χορηγούν 9 ευρώ ως ενίσχυση, παρά την ανακοίνωση της αύξησης της στα 18 ευρώ.

Πέραν των παραπάνω, σύσσωμοι σχεδόν οι ιδιώτες πάροχοι παρατηρούν και το γεγονός πως αν και η ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δεσμευτεί για την οικονομική κάλυψη των επιδοτήσεων από τα κρατικά ταμεία, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει ποσά. Όπως υποστηρίζουν ο υπουργός Κώστας Σκρέκας είχε ανακοινώσει στις εταιρίες, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους τους, τη διάθεση μέρος του ποσού τον Οκτώβριο. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν τους έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ.  

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου