Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Συνταγή hedging από ΔΕΗ στα σταθερά της τιμολόγια και εκείνα της ΥΤ με όφελος… μισό δισ. ευρώ - Πως κλειδώνει EBITDA 800-850 εκατ ευρώ


Τροχιά για λειτουργικά κέρδη 800-850 εκατ. ευρώ βάζει φέτος η ΔΕΗ με «κλειδί» ένα τεραστίων διαστάσεων hedging που έκανε εδώ και μήνες στα σταθερά της τιμολόγια, όπως και σε εκείνα της Υψηλής Τάσης. Όφελος από τη κίνηση αυτή, ένα ετήσιο ποσό ύψους… 500 εκατ ευρώ. Αν δεν το είχε κάνει, το τέλος της χρονιάς

θα την έβρισκε με αντίστοιχη χασούρα.

Σε μια χρονιά γεμάτη ανατροπές, με τις τιμές σε φυσικό αέριο, δικαιώματα CO2 και χονδρική στο ρεύμα, να σπάνε το ένα φράγμα μετά το άλλο, η επιχείρηση θα καταφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μην παρεκκλίνει των στόχων της περασμένης άνοιξης. Τότε, η διοίκηση προέβλεπε λειτουργικά κέρδη στα επίπεδα των 885 εκατ ευρώ του 2020. Εκεί αναμένεται να κλείσει και φέτος. Πως τα κατάφερε ; Hedging, λέγεται η μαγική λέξη. Εδώ και μήνες, η ΔΕΗ «χετζάρει» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα από τις ποσότητες ενέργειας της ανοικτής της θέσης: Της διαφοράς δηλαδή μεταξύ της ενέργειας που παράγουν οι μονάδες της και του demand, της ζήτησης από τους πελάτες της, η οποία είναι γύρω στο 20% υψηλότερη. Το μερίδιο της επιχείρησης στην προμήθεια κινείται σήμερα στο 64%, όταν η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου κάλυψαν μόνο το 44,2% της συνολικής ζήτησης, με στοιχεία α’ εξαμήνου.

Κτίζοντας σταδιακά θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου και ξεκινώντας με ποσοστά 15%, 20% και 30%, η ΔΕΗ κατάφερε στη διάρκεια του έτους να δημιουργήσει ένα portfolio με φυσικό αέριο, δικαιώματα CO2 και ρεύμα, καλύπτοντας σήμερα το 50% της ανοικτής της θέσης.

Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυξήσει κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ τη κερδοφορία της. Απλώς με το «χετζάρισμα» πετυχαίνει να κλειδώσει τα φετινά EBITDA στα περυσινά επίπεδα, αποφεύγοντας τη ζημιά. Απόρροια των παραπάνω είναι ότι φέτος, με ιστορικά υψηλά στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η ΔΕΗ αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να βγάλει λειτουργικά κέρδη παρόμοια με εκείνα του 2020, χρονιά με ιστορικά χαμηλά στις τιμές χονδρικής.

Όσο για τα 500 εκατ. από το hedging, αυτά έχουν ήδη περάσει στην αγορά. Τα έχουν απορροφήσει η έκπτωση 30% που εφαρμόζει στα τιμολόγια η επιχείρηση από τον Αύγουστο, η συνεισφορά της απέναντι στην ενεργειακή κρίση και συνολικά η εμπορική της πολιτική.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, το φετινό hedging της ΔΕΗ, μαζί με τα κεφάλαια 1,35 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου και τα 1,3 δισ από τη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, βάζουν τις βάσεις για την αλλαγή σελίδας, τόσο στην ενεργειακή αγορά και την υλοποίηση του φιλόδοξου πλάνου της, όσο και χρηματιστηριακά.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Morgan Stanley ότι η μετοχή της συμπεριλαμβάνεται από τις 17 Νοεμβρίου στον MSCI, το «δείκτη των δεικτών», της προσφέρει άλλες δυνατότητες. Διευρύνεται η ορατότητα των ξένων για τη μετοχή, ενισχύεται η εμπορευσιμότητά της και το βάθος της, ενώ άμεσα αναμένεται να εισρεύσουν σε αυτήν φρέσκα κεφάλαια. Σύμφωνα με προ ημερών έκθεση της JP Morgan με την προσθήκη της ΔΕΗ στον MSCΙ, εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στο «χαρτί» από τα λεγόμενα παθητικά funds, τους μακροπρόθεσμους δηλαδή επενδυτές που παρακολουθούν το συγκεκριμένο δείκτη, γύρω στα 177,32 εκατ. δολαρίων και 29,97 εκατ. δολάρια από την αύξηση του βάρους στον FTSE. Συνολικές δηλαδή εισροές 207,29 εκατ. δολάρια. Σημειωτέον ότι στις 16 Νοεμβρίου, μια μέρα πριν την είσοδό της στον MSCI, ξεκινά η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο των 150 νέων εκατομμυρίων μετοχών της. Από την ημέρα εκείνη και μετά, οι προς διαπραγμάτευση μετοχές της επιχείρησης θα αριθμούν πλέον 382 εκατομμύρια, αντί για τα σημερινά 232 εκατομμύρια.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου