Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ηλεκτροσόκ η χρέωση του ρεύματος στην εθνική οδό


Άλλαξε ο τρόπος χρέωσης φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος στην εθνική οδό. Πλέον γίνεται με την kWh που αγγίζει το 0,62 €.

Η ηλεκτροκίνηση έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας. Καθημερινά ακούμε για νέα μοντέλα, για υποδομές και γενικά θέματα που αφορούν τη «νέα» αυτή τεχνολογία. Προς το παρόν δύο είναι οι

βασικοί προβληματισμοί του αγοραστικού κοινού. Το κόστος απόκτησης και η αυτονομία που προσφέρουν.

Στην πρώτη περίπτωση διαπιστώνουμε πως με την κρατική επιχορήγηση οι τιμές γίνονται πιο προσιτές. Το ίδιο ισχύει και με τις αυτονομίες που σιγά – σιγά μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνουν σε χωρητικότητα και οι μπαταρίες.

Τι γίνεται όμως από εκεί και πέρα αναφορικά με το κόστος χρήσης; Για να φορτίσουν οι μπαταρίες θα πρέπει να το κάνει ο ιδιοκτήτης είτε σπίτι του είτε σε δημόσιο φορτιστή. Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Από μία απλή πρίζα μέχρι ταχυφορτιστή. Στην περίπτωση του σπιτιού που γίνεται χρήση πρίζας ή ενός wallbox το κόστος ρεύματος για μετακινήσεις με ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι προσιτό. Χαρακτηριστικό είναι το τιμολόγιο εταιρεία παροχής ρεύματος που χρεώνει την kWh, 0.059 ευρώ. Αν το ποσό αυτό το μεταφράσουμε σε κόστος μετακίνησης θα διαπιστώσουμε πως για αποστάσεις 100 χιλιομέτρων θα χρειαστούμε 1-1.5 ευρώ.

Αθήνα – Αταλάντη

Το ίδιο φαίνεται πως δεν ισχύει με τους ταχυφορτιστές που βρίσκονται στο εθνικό οδικό δίκτυο. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι μετρήσεις και το ποσό που πληρώσαμε για να φορτίσουμε. Συγκεκριμένα ξεκινήσαμε από την Αθήνα με μία ηλεκτρική Jaguar i-Pace και κατεύθυνση την Αταλάντη. Οδηγώντας κανονικά και χωρίς να σκεφτόμαστε να πατήσουμε το γκάζι καλύψαμε απόσταση σχεδόν 130 χιλιομέτρων (127.8 για την… ακρίβεια) μέχρι να σταματήσουμε και να «ανεφοδιάσουμε».

Φτάνοντας διαπιστώσαμε πως έχει αλλάξει ο τρόπος που φορτίζει και χρεώνεται πλέον ο χρήστης. Αρχικά θα πρέπει να κατεβάσει μία εφαρμογή, να καταχωρήσει τα στοιχεία και την κάρτα του και μετά να προχωρήσει στη διαδικασία. Αν δεν διαθέτει χρεωστική ή πιστωτική κάρτα δεν μπορεί να φορτίσει.

 

www.newsauto.gr 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου