Αν και χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα η σύσκεψη (ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα αλλά λόγω της συζήτησης στη Βουλή πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη) υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας κατά τη χειμερινή περίοδο, τα αποτελέσματα της δεν αποκλείεται να τρέξουν εξελίξεις ώστε τους
επόμενους τρεις μήνες να μην υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος.Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του energypress, με αφορμή τη συνάντηση στο υπουργείο ΠΕΝ. Υπό τον Κώστα Σκρέκα και τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ Δημήτρη Φούρλαρη, εκπροσώπων των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών θα εξεταστούν οι πτυχές της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, με δεδομένες της προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο κ. Σκρέκας συγκάλεσε τη σύσκεψη με αφορμή την επιστολή της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και με κοινοποίηση στο υπουργείο ΠΕΝ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η λιγνιτική παραγωγή αυτήν την περίοδο. Η εκκίνηση των διαδικασιών της απολιγνιτοποίησης πριν το ξέσπασμα της κρίσης περιόρισε τη συντήρηση λιγνιτικών μονάδων και ανέστειλε και άλλες αποφάσεις για την πλήρη λειτουργία τους. Αποφάσεις όπως π.χ. απαλλοτριώσεις εκτάσεων για εξόρυξη λιγνίτη κλπ. Επιπλέον, οι έκτακτες συνθήκες του καλοκαιριού οδήγησαν σε υπερεκμετάλλευση και ασυνήθιστη για την εποχή λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών, καταπονώντας σε αρκετές περιπτώσεις εξοπλισμό και ορυχεία.
Έτσι, και κατά τις πληροφορίες, η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ζητήματα επάρκειας λιγνίτη στη μονάδα της Μελίτης, εξόρυξης στα ορυχεία της Μεγαλόπολης και ιδίως με βροχερές συνθήκες, ενώ έχει σε εξέλιξη και την αποθείωση του Αγ. Δημητρίου 5. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, η διοίκηση της εταιρίας θα ζητήσει εξαίρεση για τη λειτουργία της μονάδας πριν την ολοκλήρωση της αποθείωσης, ώστε να έχει επαρκή παραγωγή στο σύστημα.
Τα δεδομένα αυτά δεν αποκλείεται να δρομολογήσουν αποφάσεις του υπουργού ΠΕΝ, όπως η χορήγηση της εξαίρεσης στον Αγ. Δημήτριο 5.
Επιπλέον στο τραπέζι θα μπουν και τα δεδομένα για την επάρκεια των νερών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών, με τις πηγές να θέλουν τις ποσότητες να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Ζητούμενο αποτελεί επίσης και η ικανότητα διασφάλισης εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με δεδομένα και τα προβλήματα επάρκειας που αντιμετωπίζουν και άλλες γειτονικές χώρες.
Τέλος ικανοποιητική φαίνεται να είναι η εικόνα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρειάζονται οι ηλεκτροπαραγωγοί. Σήμα ασφάλειας έστειλε, άλλωστε, και ο τελευταίος διαγωνισμός του ΔΕΣΦΑ για το κλείσιμο ποσοτήτων LNG στη Ρεβυθούσα.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου