Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Στο φουλ οι μηχανές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των 114 εκατ. ευρώ

Στο φουλ οι μηχανές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των 114 εκατ. ευρώ 
Με βάση τον προγραμματισμό, τα περισσότερα αιολικά πάρκα καθώς και ένα από τα μικρά υδροηλεκτρικά της εταιρίας θα έχουν τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2019
Στις… ράγες έχει ήδη βάλει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες την κατασκευή ή την ανακατασκευή 18 αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και «μεταφράζονται» σε ισχύ 90,48 MW στο παραγωγικό δυναμικό της εταιρείας σε ΑΠΕ.
Αξιοποιώντας γι’ αυτό τον σκοπό το δάνειο ύψους 85 εκατ. ευρώ που έλαβε τον Δεκέμβριο από την ΕΤΕπ, και το οποίο θα καλύψει μεγάλο μέρος από τα 114 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό κόστος του project, η θυγατρική της ΔΕΗ «τρέχει» γρήγορα τις διαδικασίες για την προκήρυξη των διαγωνισμών ή για την έναρξη των εργασιών σε όσα έργα υπάρχουν ήδη ανάδοχοι.
Μάλιστα, με βάση τον προγραμματισμό της, τα περισσότερα αιολικά πάρκα καθώς και ένα από τα μικρά υδροηλεκτρικά θα έχουν τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 14 αιολικά πάρκα, από τα οποία τα τέσσερα είναι νέα ενώ τα υπόλοιπα 10 παλιές εγκαταστάσεις, που πρόκειται να εκσυγχρονισθούν με καινούριες ανεμογεννήτριες και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Οι μονάδες βρίσκονται ή πρόκειται να κατασκευασθούν στη Χίο, την Καρδίτσα, την Κάρπαθο, την Κεφαλονιά, τη Λέσβο, τη Λήμνο, την Κρήτη, την Ικαρία, τη Σάμο, τα Ψαρά, τη Μύκονο και την Τήνο.
Από τα υπόλοιπα τέσσερα μικρά υδροηλεκτρικά, τα δύο αποτελούν παλιούς σταθμούς (Λούρος, Βέρμιο), που θα ανακατασκευασθούν πλήρως, ώστε να βελτιωθεί η απόδοσή τους.
Τα δύο άλλα (Σμόκοβο, Μακροχώρι) αφορούν νέες μονάδες.

Άμεσα η έναρξη εργασιών  

Το πρώτο «κύμα» 10 αιολικών πάρκων αναμένεται να έχει ηλεκτρισθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Ο λόγος είναι πως οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς έχουν ήδη ανακηρυχθεί ανάδοχοι για την προμήθεια των ανεμογεννητριών,  καθώς και για τα έργα πολιτικού μηχανικού που αφορούν στην εγκατάσταση και τη σύνδεσή τους με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα τέσσερα πάρκα, η εταιρεία θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών περί το τέλος Μαρτίου.
Από την άλλη πλευρά, έχει ήδη ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός της μικρής υδροηλεκτρικής μονάδας στον ποταμό Λούρο, με συνέπεια να εκτιμάται πως θα ξεκινήσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον Απρίλιο του 2019.
Επίσης, έως τον φετινό Ιούνιο αναμένεται να γίνουν επίσης οι προκηρύξεις για την κατασκευή των δύο νέων υδροηλεκτρικών στο Σμόκοβο και στο Μακροχώρι, αλλά και για την αναβάθμιση της παλιάς υδροηλεκτρικής μονάδας στο Βέρμιο.

Την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας ΟΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακοίνωσε η ΡΑΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πλέον, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι κάτοχος του 49% των μετοχών της εταιρείας.
Η ΟΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι κάτοχος της υπ’ αριθ. ΥΠΑΝ Δ6/Φ20.515/οικ.18319/14.09.2006 (αριθ. Μητρώου Αδειών ΡΑΕ: ΑΔ-00976) άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 1,2 MW στη θέση «Ρέμα Τσάι-Ρεύμα», του Δήμου Μύκης, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΡΑΕ

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου