Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Χατζηαργυρίου: Μειοδοτικός διαγωνισμός μέσα στο 2018 για να δημιουργηθούν δύο "έξυπνα νησιά"

 
Μέσα στο 2018 θα προκηρυχθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο διαγωνισμός για να δημιουργηθούν δύο "έξυπνα νησιά" στη βάση της μελέτης για το ρυθμιστικό πλαίσιο που ετοιμάζεικαι ολοκληρώνει σύντομα ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Η δυνατότητα αυτή έχει προβλεφθεί από τροπολογία στο νόμο 4495 που ψηφίστηκε προ ολίγων μηνών στη Βουλή.
Οπως επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων
σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, μιλώντας στο συνέδριο για τα έξυπνα νησιά και τις έξυπνες πόλεις, ο Διαχειριστής έχει διερευνήσει τα δεδομένα για πέντε νησιά έχοντας καταλήξει στα δύο (ένα από τα οποία είναι η Αστυπάλαια) που καλύπτουν τις προδιαγραφές προκειμένου να εφαρμοστούν πιλοτικά οι καινοτόμες τεχνολογίες που απαιτούνται, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν πιθανόν να μεταφερθούν και στα υπόλοιπα νησιά που θα παραμείνουν ενεργειακά αυτόνομα, δηλαδή δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των διασυνδέσεων των επόμενων χρόνων, προφανώς επειδή δεν συμφέρει η διασύνδεσή τους.
Οι εν λόγω προδιαγραφές είναι κυρίως το μέγεθος, καθώς θα πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλο αλλά ούτε πολύ μικρό, με ισχύ μεταξύ 5 και 10 μεγαβάτ, με μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου σήμερα, αλλά και με χαμηλή επί του παρόντος διείσδυση ανανεώσιμων πηγών προκειμένου να μένει περιθώριο για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση.
Στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, σε ποσοστό πάνω από 60%, με αντίστοιχη υποκατάσταση του diesel που τροφοδοτεί σήμερα τις αυτόνομες μονάδες των νησιών.
Στην πράξη, μετά τον καθορισμό του ρυθμιστικού πλαισίου (και βέβαια της ανώτατης τιμής απορρόφησης του παραγόμενου πράσινου ρεύματος) θα κληθούν ιδιώτες - επενδυτές σε έναν μειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος θα αναδείξει την εταιρεία που προσφέρει τη χαμηλότερη απαίτηση για να αναλάβει να κατασκευάσει τα έργα που συγκροτούν τον χαρακτηρισμό "πράσινα νησιά". Το κέρδος του αναδόχου θα είναι η αποζημίωση για την πώληση του ρεύματος που θα παράγουν τα έργα που θα κατασκευάσει.
Κρίσιμο ζήτημα όπως γίνεται κατανοητό είναι ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής, από την οποία θα ξεκινάει ο μειοδοτικός διαγωνισμός. Πρέπει να μην αυξάνει το σημερινό κόστος ηλεκτροδότησης και από την άλλη να είναι ελκυστική για τους επενδυτές.
Η τελική επιλογή των νησιών θα γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ ο διαγωνισμός για την υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος θα γίνει από τη ΡΑΕ.
Την παρουσιάση του κ. Χατζηαργυρίου μπορείτε να τη δείτε εδώ.
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου