Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Εμφύλιος συνδικαλιστών στην ΔΕΗ για το Αμύνταιο. Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ. Για ανακρίβειες μιλάει ο Γιώργος Αδαμίδης στην προσπάθειά του να «μαζέψει» το θέμα.

 
Θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γιώργου Αδαμίδη σχετικά με την πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου για την εκμετάλλευση του ΑΗΣ Αμύνταιου.
Οι ανακοινώσεις της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, της Ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού, αλλά και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ, οδήγησε τον Γιώργο
Αδαμίδη σε έκδοση ανακοίνωσης με την οποία επιχειρεί να ανασκευάσει την αρχική του τοποθέτηση.
«Σχετικά με δημοσιεύματα που εμφανίζουν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να «παίρνει το μέρος» ή να υποστηρίζει την πρόταση συγκεκριμένης επιχείρησης προς τη ΔΕΗ, αναφορικά με τον ΑΗΣ Αμυνταίου, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
Σαφώς, σαφέστατα ο τίτλος («ΓΕΝΟΠ: Η πρόταση Μυτιληναίου για το Αμύνταιο συμφέρει τη ΔΕΗ»), που αποδόθηκε στο συγκεκριμένο άρθρο είναι απόλυτα ανακριβής.
Εξάλλου, όπως φαίνεται και από το σχετικό κείμενο, δεν είναι φράση που αποδίδεται σε εμένα αλλά όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό ο τίτλος είναι εκτίμηση και επιλογή του δημοσιογράφου.
Θεωρώ σκόπιμο να επαναλάβω ότι:
Αν ο ΑΗΣ Αμυνταίου δεν συμπεριληφεί στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, τότε δεν έχει κανένα νόημα καμία πρόταση. Η ΓΕΝΟΠ και οι εργαζόμενοι δίνουμε αγώνα να ενταχθεί σε αυτόν. Προτάσεις που βοηθούν την εταιρία προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτες. Η διοίκηση της εταιρίας πρέπει να αξιολογήσει όσες υφίστανται και να επιλέξει την πλέον συμφέρουσα.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ταυτίζει τη ΓΕΝΟΠ με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε καν να διατυπώνει υπόνοιες.
Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα προκειμένου να προστατεύσω το κύρος και την ιστορία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ», καταλήγει η δήλωση του κ. Αδαμίδη.
Νωρίτερα το Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων σε ανακοίνωσή του διαχώρισε τη θέση του επισημαίντας:
Οι παρακάτω εκλεγμένοι συνάδελφοι στην ΓΕΝΟΠ με το Ψηφοδέλτιο του ΕΑΜΕ, διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από τις πρόσφατες δηλώσεις του συναδέλφου Γιώργου Αδαμίδη , που αφορούν το μέλλον του ΑΗΣ Αμυνταίου σύμφωνα με πρόταση που έχει κατατεθεί από τον όμιλο Μυτιληναίου. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ αγωνίζονται για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του ομίλου και οι θέσεις μας για όλα αυτά είναι εκφρασμένες στα Δ.Σ. και αποφασισμένες στα Συνέδρια της Ομοσπονδίας μας.
1.ΒΑΡΣΑΜΗΣ Κ.
2. ΒΕΛΙΣΑΡΗΣ Γ.
3. ΒΡΕΝΤΖΟΣ Γ.
4. ΜΑΝΙΑΤΗΣ Κ.
5. ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ Δ.
6. ΠΑΠΑΝΔΡΙΑΝΟΣ Δ.
7. ΡΕΛΙΑΣ Σ.
Η θέση της ΕΤΕ/ΔΕΗ για το Αμύνταιο
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΤΕ/ΔΕΗ, η οποία στην ανακοίνωση της «δηλώνει ότι στηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ σε βάθος χρόνου (πέρα από το 2030 μέσα στον Όμιλο ΔΕΗ)και θα αγωνιστεί χωρίς να υπολογίσει κανένα κόστος, ανεξάρτητα από το αν θα πάρει τελικά την επέκταση των ωρών λειτουργίας ή όχι.
Οι λόγοι είναι πολλοί.
Οι κυριότεροι έχουν να κάνουν:
με την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας
με τη διατήρηση φθηνών τιμών στους καταναλωτές
την τηλεθέρμανση του Αμύνταιου και
τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας
συνεπώς ζητούμε από την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, να προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες και κατ’ επέκταση σε όλα όσα επιβάλλεται να γίνουν για την έκδοση νέας άδειας. Αυτονόητο δε και δεν το ζητάμε από πείσμα αλλά από αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους καταναλωτές είναι να συμπεριληφθεί το Αμύνταιο στον υπό κατάρτιση (επιτέλους) μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.
Προς τούτο εφιστούμε την προσοχή της Κυβέρνησης και προειδοποιούμε ότι δε θα επιτρέψουμε τον εκτοπισμό και την απαξίωση του λιγνίτη και την απώλεια του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ από τον παραγωγικό ιστό της ΔΕΗ.
Συνεπώς η φράση «Το Αμύνταιο δε χωράει» να ξεχαστεί.
Όσον αφορά το πώςθα αναβαθμιστεί η μονάδα;
Ποιος θα βάλει τα λεφτά;
Με τι όρους και ανταλλάγματα;
Η θέση μας είναι μία και ξεκάθαρη:
τα λεφτά να τα βάλει η ΔΕΗ. Τα 70-100 εκατομμύρια (το ανωτέρω) που χρειάζονται μπορεί να τα βρει η επιχείρηση.
το εργοστάσιο να παραμείνει στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ.
την παραγόμενη ενέργεια να τη διαχειρίζεται η ΔΕΗ και να την πουλά στο χρηματιστήριο ενέργειας(pool).
Ως εκ τούτου, δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών που είναι αντίθετες με τις θέσεις των θεσμικών οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους».
Παράλληλα η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει τέτοιες συμπεριφορές και καλεί τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να ασχοληθεί μόνο με τα θεσμικά του καθήκοντα».
«Τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και αφορούν την πρόταση του Ομίλου Μυτιληναίου για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού ΑΗΣ Αμυνταίου, αναφέρουμε τα εξής:
Ξεχνά ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ότι οποιαδήποτε άποψη εκφράζει δημόσια, δεν αφορά προσωπικές του απόψεις, αλλά τις απόψεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και κατ’επέκταση το σύνολο των σωματείων και όλους τους εργαζόμενους, στον Όμιλο ΔΕΗ, εκτός και αν έχει απόφαση των θεσμικών οργάνων.
Ως Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, οφείλει να κρατά αποστάσεις από κάθε επιχειρηματικό παιχνίδι τόσο για να προστατέψει το θεσμικό του ρόλο, όσο και γιατί στην περίπτωση αυτή δεν αποφάνθηκαν ακόμη οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, σε σχέση με ποια πρόταση είναι καλή για τον σταθμό. Δηλαδή του Μυτιληναίου, του Κοπελούζου με τους Κινέζους (Shenhua) ή της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ!!!
Μια τέτοια δήλωση όχι μόνο προκαλεί την κοινή γνώμη, αλλά δημιουργεί και πολλά ερωτηματικά σε όλους για τη στάση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ, όταν μάλιστα έχει κάνει ανάλογη δήλωση για τον ίδιο επιχειρηματία και συγκεκριμένα όταν έκλεισε συμφωνία με τη ΔΕΗ δηλαδή, να του δίνουμε ρεύμα κάτω του κόστους (32,5€) για το Αλουμίνιο της Ελλάδος και να μας προπληρώσει - από ευσπλαχνία – το ρεύμα με ένα ομόλογο!!!100 εκατομμύρια, παραγράφοντας όμως τόσες δεκάδες εκατομμύρια που χρωστάει στη ΔΕΗ.
Πέραν, όλων των άλλων, τίθεται αβίαστα το κύριο για μας ερώτημα: Πως γίνεται ο σταθμός να κλείνει το 2019 για τη ΔΕΗ και να ανοίγει για ανταγωνιστή της ΔΕΗ; Είναι επομένως θέμα αναβάθμισης; Αν ναι, τότε πρώτος ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και σύσσωμο το συνδικάτο να πιέσει την Διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να κάνει την αναβάθμιση των μονάδων ώστε να παραμείνει σε λειτουργία και όχι να γίνεται προπομπός της μίας ή της άλλης επιλογής επιχειρηματικών συμφερόντων.
Του προτείνουμε, αντί να εκτίθεται είναι προτιμότερο να ασχοληθεί κατά της πώλησης των μονάδων και να προετοιμάσει τους εργαζομένους για αγώνες κάθε μορφής, αλλά να προβεί και σε δράσεις προκειμένου να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία θα ικανοποιεί θέσεις του συνδικάτου και όχι της Διοίκησης.
Η ΕΔΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει τέτοιες συμπεριφορές και καλεί τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να ασχοληθεί μόνο με τα θεσμικά του καθήκοντα. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να απαλλαγεί από το θεσμικό του ρόλο και τότε ας ασχοληθεί ακόμη και με επιχειρηματικά deal».

 http://www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου