Πρόταση από τον πρόεδρο της ΔΕΗ προς τις τράπεζες για ευνοϊκούς όρους αναχρηματοδότησης των δανείων. Τι είπε στην κοπή της πίτας για την πώληση μονάδων, το άνοιγμα της αγοράς και την κατάσταση της εταιρίας. Άνοιξε και θέμα στρατηγικής συνεργασίας για ΑΗΣ Αμυνταίου.
Το μεγάλο πρόβλημα της ΔΕΗ ΔΕΗ -3,12% με τον υπέρογκο δανεισμό της αναδεικνύεται από την ομιλία του προέδρου της
εταιρίας Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, στη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ο κ. Παναγιωτάκης μέσα από την ομιλία του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η δημόσια επιχείρηση, περιγράφει ενώπιον του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη και της διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας Ράνιας Αικατερινάρη, τις έξι μεγάλες προκλήσεις της δημόσιας επιχείρησης, χαρακτηρίζοντας το 2018 «κρίσιμη χρονιά».
Στα αξιοσημείωτα είναι η αναφορά του για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισ. ευρώ που λήγει το 2019. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔEH βρίσκεται σε διαπραγμάτευση εδώ και πολλούς μήνες για την αναχρηματοδότηση των δανείων και όπως προκύπτει από την ομιλία του επιδιώκει deal με ευνοϊκούς όρους, θέτοντας το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας υπό τον έλεγχο των τραπεζών: «Δεν έχουμε το δικαίωμα και ούτε θα αφήσουμε να παραμείνει το στρατηγικό μας σχέδιο στα χαρτιά», τονίζει χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος προς τις τράπεζες προτείνει: «Άλλωστε μπροστά μας, ενόψει της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες για την αναχρηματοδότηση των δανείων μας, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες και στον έλεγχό τους θα υποπέσουν, αλλά και θα είναι υπό τη διαρκή επιτήρησή τους, για να δουν αν γίνονται πράξη αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε».
Ο κ. Παναγιωτάκης παρουσίασε τις έξι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η εταιρία:
1. Πώληση των λιγνιτικών μονάδων
Η αποεπένδυση του λιγνίτη είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια επιχείρηση και αναφερόμενος σε αυτήν έσπευσε να δώσει εξηγήσεις για την πρόσφατη δήλωσή του «περί πιστολιού στον κρόταφο...»:
«Με έχετε ακούσει να λέω, και το είπα μάλιστα σε μια εκδήλωση πολιτικού χαρακτήρα, ότι έγινε με το πιστόλι στον κρόταφο. Τι εννοούσα και τι εννοώ: εννοώ ότι δεν ήταν ενταγμένη μέσα στη στρατηγική μας και μπήκε σε ένα πολύ στενό χρονικό πλαίσιο. Και μάλιστα σε μια εποχή που τα πράγματα δεν είναι τόσο ευνοϊκά για τον λιγνίτη», εξήγησε εμφανιζόμενος υπέρ της ανάγκης πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων: «Ωστόσο είναι στοίχημα για μας να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Και πρέπει να μετατρέψουμε την αποεπένδυση σε ευκαιρία για την επιχείρησή μας, όσο κι αν σας κάνει εντύπωση αυτό. Επιβάλλεται να πετύχουμε τον στόχο να πουλήσουμε τις μονάδες και τα ορυχεία με ικανοποιητικό τίμημα», είπε και πρόσθεσε με έμφαση: «Όμως η ΔEH δεν μπορεί να εξακολουθήσει να φέρει το βάρος του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής μονοπωλιακά, όχι για λόγους ανταγωνισμού αλλά για λόγους επιχειρηματικούς. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος για την επιχείρηση και πρέπει να αποδεσμευτεί από ένα μέρος από αυτό, για να στρέψει αλλού τις δραστηριότητές της».
2. Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και η ρευστότητα
Ως δείγμα αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της επιχείρησης, ο κ. Παναγιωτάκης έφερε ως παράδειγμα την πρόταση επαναγοράς των 150 εκατ. ευρώ από το ομόλογο:
«Κάναμε πρόταση και θα την επαναλάβουμε βελτιωμένη, για την επαναγορά των 150 εκατομμυρίων από το ομόλογο που λήγει τον Μάιο του 2019», είπε και συνέχισε: «Θα προχωρήσουμε σε αποφασιστική αντιμετώπιση των ληξιπροθέσμων, με αποφασιστική στον μέγιστο βαθμό αξιοποίηση των υπηρεσιών των συμβούλων. Επίσης θα γίνουν μεγάλες προσπάθειες, συστηματικές προσπάθειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και βέβαια την αναχρηματοδότηση των δανείων μας, πράγμα το οποίο επίκειται για το επόμενο διάστημα».
3. Το επιχειρησιακό σχέδιο
Ο πρόεδρος της ΔEH ανήγγειλε πως σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ήδη έχουν προσδιοριστεί οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις: ΔEH, ανταγωνιστική επιχείρηση, με ριζική αλλαγή του μίγματος παραγωγής υπέρ των ΑΠΕ, με εξωστρέφεια, επέκταση σε άλλες αγορές και διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της».
4. Άνοιγμα της αγοράς
Στο σημείο αυτό κάλεσε τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. να εμβαθύνει στους λόγους για τους οποίους δεν ανοίγει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επαναφέροντας μάλιστα, εμμέσως, την πρόταση του ώστε να μην συνυπολογίζονται τμήματα των καταναλωτών (ευάλωτοι και βιομηχανίες) στον συνυπολογισμό των μεριδίων που πρέπει να χάσει η ΔEH. Επιπλέον πρότεινε εκ νέου, με διαφορετικά λόγια, την πώληση πελατολογίου της εταιρίας: «Εμείς έχουμε πει ένα - δυο πράγματα, παραδείγματος χάριν ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τμήματα των καταναλωτών τα οποία θα συμμετέχουν στην αγορά».
Για το ίδιο θέμα άφησε αιχμές για τις παρατηρήσεις της Κομισιόν έναντι της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί: «Είναι αδιανόητο και αποτελεί και πλήγμα για την ίδια την έννοια της αγοράς να ενοχοποιείται για το μη άνοιγμα της αγοράς η έκπτωση του 15% που δώσαμε με την οποία αν μη τι άλλο ανακουφίστηκαν ευρύτατα στρώματα Ελλήνων καταναλωτών και βοηθήθηκε και η οικονομία. Δηλαδή έπρεπε να είναι πιο ψηλά οι τιμές; ή επίσης να ενοχοποιείται το γεγονός ότι δεν μετακυλήσαμε το κόστος από τον ΕΛΑΠΕ στην κατανάλωση και γι' αυτό δεν άνοιξε η αγορά, γιατί το άκουσα και αυτό από εκπροσώπους εναλλακτικών προμηθευτών».
5. Η επιχείρηση ΔΕH
Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις ΔΕH – κράτους και της εταιρίας με τους εργαζόμενους.
Ως προς το πρώτο σκέλος τόνισε ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από τα δεσμά που υπάρχουν. Να γίνεται έλεγχος από το κράτος από την πολιτεία με βάση το επιχειρησιακό μας σχέδιο και τους αντίστοιχους στόχους με τους οποίους θα συμφωνούμε με την πολιτεία, και με βάση τον προϋπολογισμό», όπως εξήγησε: «Όταν κάνουμε προϋπολογισμό να τον διαπραγματευόμαστε με την Προϊσταμένη Υπηρεσία, τώρα είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και με βάση αυτό να ελεγχόμαστε και να κάνουμε λεπτομερή απολογισμό στις Γενικές Συνελεύσεις. Αλλά μετά από αυτό να υπάρχει μια λειτουργική αυτονομία σε ζητήματα όπως οι προσλήψεις, οι αμοιβές και λοιπά».
Για τις σχέσεις της εταιρίας με τους εργαζόμενους σημείωσε πως «πρέπει να αλλάξουμε τις εργασιακές μας σχέσεις με κύριο χαρακτηριστικό την απόδοση και την αξιοκρατία».
6. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Αναφορικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας διαβεβαίωσε: «Σε καμία περίπτωση η σημερινή Διοίκηση δεν θα μειώσει τους μισθούς του προσωπικού, αυτό να είναι ξεκάθαρο. Αντίθετα όπως φάνηκε τελευταία με τους οκταμηνίτες εργαζομένους στο μέτρο του δυνατού και του δικαίου προβαίνουμε σε βελτιώσεις. Ωστόσο τα περιθώρια εξοικονόμησης μέσω της καλύτερης διαχείρισης είναι αρκετά και θα εξαντληθούν».
Στρατηγική συνεργασία για τον ΑΗΣ Αμυνταίου
Ακροθιγώς ο κ. Παναγιωτάκης άνοιξε και το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας με επενδυτές για τον λιγνιτικό σταθμό του Αμυνταίου.
Η αναφορά του έγινε με αφορμή την κατολίσθηση του ορυχείου των λιγντικών μονάδων του ΑΗΣ: «Μπορώ να πω ότι οι προοπτικές για την εκμετάλλευση των εναπομεινάντων κοιτασμάτων του ορυχείου είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές, πολύ πιο καλές από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν. Δεν παύει να ήταν μια μεγάλη ζημιά που ακόμη επηρεάζει την ομαλή τροφοδοσία του ΑΗΣ Αμυνταίου. Φυσικά, ανάλογα και με την προοπτική του ΑΗΣ, θα παρθούν ριζικότερες, στρατηγικές αποφάσεις»,υπογράμμισε αφήνοντας ανοικτό το εδώ και μήνες κυοφορούμενο στην αγορά σχέδιο για την εκμετάλλευση του Σταθμού με κοινοπρακτικό σχήμα της ΔΕH και ιδιωτών επενδυτών. Οι τελευταίοι θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου