Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Μπρα ντε φερ Σταθάκη-θεσμών για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις


Μπρα ντε φερ Σταθάκη-θεσμών για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης έθεσε για πρώτη φορά επισήμως και δημοσίως θέμα αλλαγών στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν εναλλακτικές τις οποίες
συζητάμε και θέσαμε για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις. Δεν είναι κάτι το καινούριο, η θέση μου για τις αποκρατικοποιήσεις, προσέθεσε ο ίδιος με νόημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων βρίσκεται η αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, για την οποία μάλιστα υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για το τίμημα που μπορεί να εισπραχθεί. Εδώ βεβαίως υπάρχουν και κάποιες φωνές που επισημαίνουν ότι καμία εταιρεία εντός Ευρώπης δεν θα μπορούσε να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να μπει ως στρατηγικός επενδυτής στον όμιλο. Αυτό εκτός του ότι περιορίζει τις επιλογές, πιθανόν να δημιουργεί και ευρύτερα ζητήματα με νομικές ακόμη και γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Σχετική αναφορά έκανε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Στεργιούλης, ο οποίος στην παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ όπου είναι μέλος στο Γενικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στο ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής και τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις δε θα πρέπει να ακυρώνουν την οικονομική ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή προσπάθεια. 
Υπό το πρίσμα αυτό, χθες λοιπόν ο ΥΠΕΝ έθεσε προς τους θεσμούς τα εναλλακτικά σενάρια αλλά και τις επιλογές για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, η οποία με δεδομένη την εξαιρετική κατάσταση, τις οικονομικές επιδόσεις αλλά και τις επενδύσεις του ομίλου εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι περιλαμβάνουν:
- Πρώτον την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου (35%)
- Δεύτερον την πώληση από κοινού μεριδίων των δύο βασικών μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ, όμιλος Paneuropean) ώστε ο νέος στρατηγικός να έχει πλειοψηφικό πακέτο αλλά και το Δημόσιο να διατηρήσει συμμετοχή
- Τρίτον την έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές, κατά το πρότυπο της πρότασης που έχει κατατεθεί και για το 17% της ΔΕΗ
Σημειώνεται ότι εκτός από τα ΕΛΠΕ που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνουν την πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά και την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ, για την οποία επίσης υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια (δημόσιας προσφοράς μετοχών σε συνδυασμό με την είσοδο στρατηγικού).
Εντούτοις τα σενάρια για αλλαγές στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις φέρεται να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τους θεσμούς, οι οποίοι ωστόσο και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δεχθεί σημαντικές αλλαγές (μικρή ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ).
Η ειδοποιός διαφορά ωστόσο που μπορεί να αποδειχθεί στην πορεία το σοβαρότερο αγκάθι, είναι ότι τα έσοδα των συγκεκριμένων πωλήσεων (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ) τα οποία φτάνουν κοντά στο 1 δισ. έχουν προϋπολογιστεί για το χρέος. Επομένως σε περίπτωση αλλαγών με επίπτωση στον προϋπολογισμό, να γίνει αναπλήρωση από άλλες πηγές. 

ΑΠο capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου