Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Σταθάκης: Αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης η αύξηση του ρόλου των ΑΠΕ

Ομιλία στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Climatherm Energy 2018»
Σταθάκης: Αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης η αύξηση του ρόλου των ΑΠΕ 
Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αυξάνεται σταθερά, προσεγγίζει το 29% στην ηλεκτροπαραγωγή και στόχος είναι να καλύπτει περίπου το ήμισυ μέχρι το 2030, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και
Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «Climatherm Energy 2018», που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
«Η αύξηση του ρόλου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και οι πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον τομέα της ενέργειας» πρόσθεσε.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι το 2018-20 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί εγκατάστασης ΑΠΕ ισχύος 2,6 GW, που αφορούν σε επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα θεσπιστεί νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.
Ανέφερε ακόμη ότι ο δεύτερος, πιο δύσκολος, στόχος για τη χώρα, αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, πεδίο στο οποίο υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν, με πρώτο στόχο την εξοικονόμηση περίπου του 1,5% της ενέργειας που καταναλώνεται. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν τόσο το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» που θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα όσο και παρεμβάσεις αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων.
Τέλος ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει το φυσικό αέριο, ως «καύσιμο-γέφυρα», τόσο με την προώθηση και υλοποίηση σημαντικών υποδομών μεταφοράς, όσο και με την ανάπτυξη δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις της χώρας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην προώθηση μορφών καθαρής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, μέσω κοινών πρωτοβουλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (έξυπνα νησιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου