Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Διάσωση του λιγνιτικού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Αμύνταιο

 
Στις προτάσεις, που έχουν καταθέσει ιδιωτικές εταιρείες για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και οικονομική διάσωση του εργοστασίου λιγνίτη της ΔΕΗ στο Αμύνταιο αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το Euractiv.
Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ο ιδιωτικός τομέας βγαίνει μπροστά για τη διάσωση εργοστασίου λιγνίτη» το Euractiv υπενθυμίζει
ότι η πώληση μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της χώρας για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος των ελληνικών αρχών είναι να περιοριστεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη κατά 40% στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στους στόχους της Ε.Ε. για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει από την Κομισιόν παράταση της ζωής του εργοστασίου, προκειμένου να αναζητήσουν επενδυτή και θυμίζει ότι το κλείσιμο του Αμύνταιου σημαίνει την κατάργηση 1.000 θέσεων εργασίας, αλλά και προβλήματα για τη θέρμανση περίπου 10.000 νοικοκυριών στην περιοχή.
Πηγές της Κομισιόν δήλωσαν στο Euractiv ότι το εργοστάσιο ωφελείται από μία περιορισμένη παράταση ζωής στη βάση της Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές Ρύπων. Το Αμύνταιο ειδικότερα επιτρέπεται να λειτουργήσει όχι για περισσότερο από 17.500 ώρες από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Ωστόσο με βάση τις έως τώρα ώρες λειτουργίας, υπολογίζεται ότι του απομένουν μόλις 10 μήνες ζωής. Η Κομισιόν έχει πει «όχι» στην παράταση από 17.500 σε 32.000 ώρες ζωής.
*Με πληροφορίες από το euractiv.gr
 /www.energyworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου