Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Πάνω από 200 ευρώ μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των φτωχών νοικοκυριών

 
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, οι πρόσφατες παρεμβάσεις για ΚΟΤ, ΥΚΩ κ.λπ. για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών φέρνουν ελάφρυνση του λογαριασμού ρεύματος που θα ξεπερνάει τα 200 ευρώ το τετράμηνο

Για ένα συνεκτικό πλαίσιο παρεμβάσεων που θα υποστηρίξει σημαντικά όσους ταλαιπωρούνται από την ενεργειακή
φτώχεια, κάνει λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, αναφερόμενος στο νέο ΚΟΤ, την επανασύνδεση του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά, τις αλλαγές στον υπολογισμό των ΥΚΩ, αλλά και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών η ελάφρυνση του λογαριασμού ρεύματος θα ξεπερνάει τα 200 ευρώ το τετράμηνο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Υπουργός ΠΕΝ:
«Έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας. Πρόσφατα παρουσιάσαμε το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που προβλέπει έκπτωση μέχρι και 70% για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα. Ταυτόχρονα δημιουργήσαμε ειδικό λογαριασμό στον ΔΕΔΔΗΕ για την επανασύνδεση του ρεύματος όσων δικαιούχων του νέου ΚΟΤ έχουν βρεθεί εκτός δικτύου, λόγω οφειλών. Με πρωτοβουλία των κατά τόπους δημάρχων θα συσταθούν ειδικές επιτροπές που θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα των πολιτών, θα εγκρίνουν την εξόφληση μέρους ή και του συνόλου της οφειλής, ανάλογα με το ύψος της και θα δίνουν εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε επανασύνδεση.
Παράλληλα αλλάξαμε τον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ στους λογαριασμούς, ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο υπέρογκων χρεώσεων για «τσιμπημένες» καταναλώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες, όσων επιδιώκουν να θερμανθούν με συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος.
Ας δούμε το παράδειγμα ενός νοικοκυριού δύο ανέργων με δύο παιδιά, με ιδιόκτητη κατοικία αντικειμενικής αξίας 145.000 ευρώ, που τους έχουν κόψει το ρεύμα για οφειλή 5.000 ευρώ και προηγουμένως είχε καταναλώσεις κοντά στις 1.800 kWh το τετράμηνο. Σε αυτούς θα εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής, θα επανασυνδεθεί το ρεύμα χωρίς κάποια επιβάρυνση και εφεξής θα υπάρχει έκπτωση στην τιμή του ρεύματος περί τα 135 ευρώ, που μαζί με τις απαλλαγές από ρυθμιζόμενες χρεώσεις οδηγούν σε ελάφρυνση του λογαριασμού τετραμήνου πάνω από 200 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις δεν επηρεάζουν μόνο τους φτωχότερους αλλά και το ασθενέστερο τμήμα της μεσαίας τάξης. Ας υποθέσουμε ότι στο παραπάνω παράδειγμα κάποιος από τους ενηλίκους βρίσκει δουλειά και το νοικοκυριό αποκτά μηνιαίο εισόδημα 1.450 ευρώ. Μπορούν και πάλι να αξιοποιήσουν το νέο ΚΟΤ, εξασφαλίζοντας έκπτωση στον ρεύμα περί τα 80 ευρώ και συνολικά στον λογαριασμό λίγο πάνω από 100 ευρώ. Παράλληλα, μπορούν να επωφεληθούν του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» εξασφαλίζοντας για έργα ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους προϋπολογισμού 25.000 ευρώ, επιδότηση 17.500 ευρώ».
Θοδωρής Παναγούλη
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου