Χ. Φλουδόπουλος
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης με δημόσια προσωπική τοποθέτησή του, τάχθηκε υπέρ της πρότασης που οδηγεί σε διάσωση της μονάδας του Αμύνταιου, που ως γνωστόν κινδυνεύει με άμεσο κλείσιμο εξαιτίας των νέων ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών όρων. Ο ίδιος άλλωστε προερχόμενος από την Κοζάνη και από το δυναμικό συνδικαλιστικό σωματείο Σπάρτακος, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της περιοχής και αφουγκράζεται την αγωνία τόσο των εργαζομένων στο Αμύνταιο όσο και των κατοίκων της πόλης που
κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση του χρόνου το χειμώνα. Βεβαίως η τοποθέτηση Αδαμίδη, προκάλεσε την αντίδραση αρκετών συνδικαλιστών των … γραφείων της Χαλκοκονδύλη, οι οποίοι για δικούς τους λόγους (ίσως γιατί δεν έχουν δουλέψει ποτέ σε μονάδα παραγωγής ή ορυχείο) δεν αφουγκράζονται την αγωνία της κοινωνίας στη Δ. Μακεδονία.
Ένας από τους ανθρώπους που επίσης έχει λόγο και άποψη αφού εκφράζει την τοπική κοινωνία της Δ. Μακεδονίας, είναι ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης. Άλλωστε ο κ. Καρυπίδης, έχει ο ίδιος πρωτοστατήσει το προηγούμενο διάστημα στις αντιδράσεις εναντίον της πώλησης μονάδων της Δ. Μακεδονίας της ΔΕΗ αλλά και κατά της πώλησης του 17% της ΔΕΗ που έχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή.
Ποια είναι λοιπόν η θέση του κ. Καρυπίδη για το θέμα του Αμύνταιου; Συμμερίζεται την αγωνία Αδαμίδη ή θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις;
"Έχουμε εκφράσει τις διαφωνίες και τα κυρίαρχα προτάγματά μας, δεν αποδεχόμαστε με τίποτα πώληση μονάδων και ορυχείων. Η πρόταση που διαφυλάττει ότι το εργοστάσιο διατηρείται σε λειτουργία, αναβαθμίζεται, συνεχίζει να έχει δημόσιο χαρακτήρα στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ, με σταθερές και ενιαίες σχέσεις εργασίας όπως και στα άλλα εργοστάσια του Λεκανοπεδίου, με λειτουργία της τηλεθέρμανσης και επαναλειτουργία του ορυχείου του Αμύνταιου, μόνο θετικά τη βλέπουμε” απαντά ο ίδιος ο κ. Καρυπίδης μιλώντας στο capital.gr.
Ο κ. Καρυπίδης μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπέρα και λέει ότι η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει όχημα και για την αλλαγή του σχεδίου για την αποεπένδυση του 40%, για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, με τρόπο που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και ταυτόχρονα να διασφαλίζει τη βαριά βιομηχανία, που είναι και το ζητούμενο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Ο κ. Καρυπίδης θέτει τους εξής όρους ως τοπική αυτοδιοίκηση για την περίπτωση του Αμύνταιου:
1. Διατήρηση της μονάδας στο δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ
2. Διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων
3. Συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης
4. Επαναλειτουργία του ορυχείου του Αμύνταιου
5. Διασφάλιση ανταγωνιστικής ενέργειας για τη βαριά βιομηχανία
1. Διατήρηση της μονάδας στο δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ
2. Διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων
3. Συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης
4. Επαναλειτουργία του ορυχείου του Αμύνταιου
5. Διασφάλιση ανταγωνιστικής ενέργειας για τη βαριά βιομηχανία
Η τοποθέτηση Καρυπίδη, δεν είναι τυχαία. Ο περιφερειάρχης είναι ο ίδιος που έγινε αποδέκτης της αρνητικής απάντησης της Κομισιόν στο αίτημα για επέκταση των ωρών λειτουργίας της μονάδας του Αμύνταιου, η οποία σήμερα λειτουργεί με περιορισμένο καθεστώς μέχρι το 2019. Εάν η ΔΕΗ, που αυτή τη στιγμή δίνει αγώνα να επιβίωσης προσπαθώντας να εξασφαλίσει την αποπληρωμή και αναχρηματοδότηση δανείων άνω των 2 δισ. που λήγουν φέτος και το 2019, δεν προχωρήσει σε περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ, το εργοστάσιο οδηγείται σε κλείσιμο.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τόσο ο κ. Αδαμίδης, όσο και ο κ. Καρυπίδης έσπευσαν να πάρουν δημόσια και επώνυμη θέση υπέρ του σχεδίου για διάσωση του Αμύνταιου. Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Καρυπίδης είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις που οδήγησαν στο να μην μπει στο πακέτο προς πώληση των μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ, το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, που θεωρείται η παραγωγική καρδιά της επιχείρησης, όπως είχαν μετ᾽ επιτάσεως ζητήσει οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου