Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή ενός μέτρου που έχουν αξιοποιήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των πολύ ενεργοβόρων βιομηχανιών φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σήμερα και
αύριο θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, στις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν, το ελληνικό σχέδιο προσαρμογής στις κατευθυντήριες γραμμές που έχει εκδώσει η Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας.
Οι κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Απριλίου 2014 στοχεύουν, κατά κύριο λόγο, στην υιοθέτηση μέτρων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ενεργοβόρου ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε αντιστάθμισμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών στους τομείς ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Στην πραγματικότητα επιτρέπουν στις χώρες – μέλη να δίνουν κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία, υπό τύπον ανώτατου πλαφόν στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν, εφόσον βεβαίως τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε., το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει υποβάλλει στην Κομισιόν σχέδιο προσαρμογής οι βασικές αρχές του οποίου είναι οι εξής:
Όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που έχουν κατανάλωση πάνω από 13.000 Μεγαβατώρες το χρόνο και ανήκουν στις επιλέξιμες, όπως ορίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές, θα πληρώνουν χαμηλό ΕΤΜΕΑΡ το οποίο ορίζεται κατ΄ ελάχιστο στο 15% της μεσοσταθμικής τιμής του ΕΤΜΕΑΡ που ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.
Για τις πολύ ενεργοβόρες όμως βιομηχανίες θα υπάρχει ακόμα ευνοϊκότερο πλαφόν. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις «εντάσεως ηλεκτρικής ενέργειας» (electro-intensity), δηλαδή εκείνες των οποίων η δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα είναι πάνω από το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας τους, θα πληρώνουν κατά ανώτατο όριο για ΕΤΜΕΑΡ το 0,5% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από τις μεγάλες βιομηχανίες (μέταλλα, χαλυβουργίες, τσιμέντα κ.λπ.) και να δώσει πραγματική ελάφρυνση στα κόστη τους.
Όσες ενεργοβόρες επιχειρήσεις πληρώνουν για ρεύμα κάτω από το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας τους, θα πληρώνουν κατά ανώτατο όριο για ΕΤΜΕΑΡ το 4% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους. Σε αυτή την κατηγορία εκτιμάται ότι είναι λίγες οι επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν το πλαφόν.
Τίθεται ελάχιστη τιμή ΕΤΜΕΑΡ 0,3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για ορισμένους κλάδους όπως χάλυβας, αλουμίνιο κ.λπ.
Προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για επιμέρους ειδικές κατηγορίες καταναλωτών. Συγκεκριμένα, οι αγρότες θα πληρώνουν το 50% του μεσοσταθμικού ΕΤΜΕΑΡ, όπως και νοσοκομεία, υπουργεία, κρατικά κτήρια κ.λπ. Τα μέσα συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς θα πληρώνουν το 30% του μεσοσταθμικού ΕΤΜΕΑΡ, ενώ μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ (20% του μεσοσταθμικού) θα πληρώνουν και τα λιγνιτορυχεία της ΔΕΗ.
Πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι, μετά τη τωρινή παρουσίαση που ζητήθηκε από τους κοινοτικούς, να δοθεί το «πράσινο φως» για να σταλεί η επίσημη κοινοποίηση και να εφαρμοστεί το μέτρο από τον Ιούλιο. Το αν θα τηρηθεί ο χρονικός αυτός σχεδιασμός είναι άγνωστο, ωστόσο εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα ισχύουν τα νέα επίπεδα ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία και αυτό θα οδηγήσει πιθανόν σε αναδιάταξη και τις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ των υπόλοιπων καταναλωτών
/energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου