Η κυριότερη και πιο ουσιαστική εκκρεμότητα σε σχέση με τις ενεργειακές υποχρεώσεις του μνημονίου αφορά στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς του ρεύματος και την εξέλιξη των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Εδώ λοιπόν ακόμη δεν έχει μπει “τσεκ” στο κουτάκι της λίστας των δανειστών, την ίδια στιγμή που και η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να θέσει από τη δική
της πλευρά μια σειρά από θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από πλευράς θεσμών λοιπόν η πρώτη και κύρια εκκρεμότητα σε σχέση με τη λιανική αγορά του ρεύματος, αφορά στην αποτίμηση των δημοπρασιών που προβλέπεται να γίνει, σύμφωνα με το κείμενο της 3ης αξιολόγησης . Συγκεκριμένα, αναμένεται η ανάλυση των επιπτώσεων για το πρώτο έτος εφαρμογής, η οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να καταδείξει το προφανές: με τη ΔΕΗ να συνεχίζει να διατηρεί μερίδιο 85% το εργαλείο ΝΟΜΕ αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ανεπαρκές για την επίτευξη των στόχων για ενίσχυση του ανταγωνισμού και της παρουσίας των εναλλακτικών προμηθευτών.
Το SMoU προβλέπει συγκεκριμένα την κοινή αποτίμηση των ΝΟΜΕ από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη:
- την επικείμενη εισαγωγή της αγοράς forward ενόψει target model,
- τα δομικά μέτρα για την αγορά του λιγνίτη, βάσει των οποίων θα γίνουν προσαρμογές και στο μηχανισμό των ΝΟΜΕ, όπως η σταδιακή αποκλιμάκωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων που θα γίνει παράλληλα με την αποεπένδυση
- την πιθανή ανάγκη για υιοθέτηση πρόσθετων δομικών μέτρων ευθυγραμμισμένων με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ
Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress προσέρχεται έχοντας θέσει ως βασικό στόχο να διαπιστωθεί και από την πλευρά των θεσμών η ανάγκη για άμεση προσαρμογή σε ρεαλιστική βάση των στόχων για μείωση των ποσοστών της ΔΕΗ στη λιανική.
Εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκει απρόσμενο σύμμαχο, τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τη βιομηχανία και οι οποίες με τη μία ή την άλλη μορφή οδηγούν σε ψαλίδισμα των στόχων για περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι και στο παρελθόν είχε τεθεί θέμα να μην υπολογίζεται η υψηλή τάση στους στόχους για μείωση των μεριδίων αγοράς της ΔΕΗ, ωστόσο το αίτημα είχε απορριφθεί. Πλέον με τη διαγραφόμενη λύση για το θέμα του Αμύνταιου, υπάρχει έδαφος για αποδοχή των ελληνικών αιτημάτων.
Εν κατακλείδι, η αξιολόγηση και ανάλυση των επιπτώσεων για το πρώτο έτος εφαρμογής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές στα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε τέλμα και να κινείται με απογοητευτικά αργούς ρυθμούς…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου