Χρήστος Στεφάνου
Αρνητικά μηνύματα απόρριψης του αιτήματος για παράταση των ωρών λειτουργίας της μονάδας του Αμύνταιου εκπέμπονται από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress ΔΕΗ και ΥΠΕΝ έχουν γίνει αποδέκτες της αρνητικής στάσης της Κομισιόν, απέναντι στο δεύτερο αίτημα (έχει ήδη απορριφθεί μία φορά) για
παράταση των ωρών περιορισμένης λειτουργίας του ΑΗΣ Αμύνταιου από 19,5 σε 32 χιλιάδες.Αρνητικά μηνύματα απόρριψης του αιτήματος για παράταση των ωρών λειτουργίας της μονάδας του Αμύνταιου εκπέμπονται από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress ΔΕΗ και ΥΠΕΝ έχουν γίνει αποδέκτες της αρνητικής στάσης της Κομισιόν, απέναντι στο δεύτερο αίτημα (έχει ήδη απορριφθεί μία φορά) για
Τούτο σημαίνει ότι η ΔΕΗ καλείται να λάβει άμεσες αποφάσεις και θα πρέπει να κάνει έναν αγώνα δρόμου μέχρι το τέλος του 2018, για την χρηματοδότηση και άμεση ανάθεση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της μονάδας, προκειμένου η πόλη της Φλώρινας να μη μείνει χωρίς τηλεθέρμανση από το 2019. Θυμίζουμε ότι μέσω της τηλεθέρμανσης του Αμύνταιου, καλύπτουν με εξαιρετικά οικονομικούς όρους τις ανάγκες θέρμανσης οι περίπου 50 χιλιάδες κάτοικοι της Φλώρινας.
Η διαφαινόμενη απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από τις αυστηρές αρχές της DGEnvironment, εξηγεί και τη στάση του ελληνικού υπουργείου ενέργειας, που έχει διαμηνύσει ότι οι αποφάσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμύνταιου, που θα διασφαλίσει την επέκταση λειτουργίας της μονάδας αλλά και της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, θα ληφθούν πριν το market test του Ιουνίου.
Θυμίζουμε ότι για το Αμύνταιο έχουν υποβληθεί τρεις προτάσεις, από τη Μυτιληναίος (με πιθανή τη συμμετοχή και άλλων βιομηχανιών), τη ΓΕΚ Τέρνα και τον όμιλο Κοπελούζου.
Όπως έχει αποκαλύψει χθες το energypress το ΥΠΕΝ συναρτά τις αποφάσεις που θα ληφθούν με διάφορες παραμέτρους, όπως η εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, η ύπαρξη οφέλους για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας και επίσης κριτήρια ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει ήδη από το Δεκέμβριο το energypress, τρείς τουλάχιστον εγχώριοι όμιλοι έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ επενδύοντας στην αναβάθμιση και από κοινού αξιοποίηση του Αμύνταιου. Ειδικότερα οι προτάσεις που υπάρχουν είναι:
• Από την Μυτιληναίος. Η πρόταση στηρίζεται στην ανάληψη του κόστους αναβάθμισης του σταθμού, ύψους 110 εκατ. ευρώ, προκειμένου να παραταθεί ως το 2030 η διάρκεια ζωής του, έναντι σύναψης ενός 12ετούς διμερούς συμβολαίου τροφοδοσίας με ρεύμα της «Αλουμίνιον», καθώς και όσων ενεργοβόρων βιομηχανιών επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Η πρόταση της Μυτιληναίος μιλά για απορρόφηση 300-400 MW από τα 600 MW ονομαστικής ισχύος του Αμυνταίου, ωστόσο η ακριβής ποσότητα της ισχύος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή στο project και άλλων βιομηχανιών. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, χωρίς να έχει υπάρξει καμία δημόσια επιβεβαίωση, ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ένα τέτοιο project έχει και ο Όμιλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που είναι επίσης ιδιαίτερα ενεργοβόρος.
• Από την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία έχει προτείνει από τον Οκτώβριο, απευθυνόμενη στον κ. Παναγιωτάκη και στον κ. Σταθάκη, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων του Αμυνταίου με ίδια κεφάλαια, έναντι της απορρόφησης σε προσυμφωνημένη τιμή του ρεύματος που θα παράγει ο εκσυγχρονισμένος πλέον σταθμός. Τις ποσότητες αυτές θα προωθεί στην αγορά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μεταξύ άλλων έχοντας προχωρήσει σε διμερή συμβόλαια με βιομηχανίες οι οποίες άλλωστε είναι εκείνες που μπορούν να απορροφήσουν τόσο μεγάλες ποσότητες ρεύματος.
• Από το σχήμα του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua. Οι δύο συνεργαζόμενες επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει εδώ και πολλούς μήνες πρόταση, με διαφορετική προσέγγιση από εκείνη των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος. Το ελληνο-κινεζικό σχέδιο αποσκοπεί στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού, έναντι εισόδου του με μετοχικό ποσοστό σε αυτόν. Το κοινό πλέον σχήμα της ΔΕΗ με τους επενδυτές θα πουλά το παραγόμενο ρεύμα στο σύστημα ή με διμερή συμβόλαια σε μεγάλους καταναλωτές. Το ποσοστό της μετοχικής συμμετοχής δεν έχει γίνει γνωστό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η πρόταση συνίσταται στη διανομή κερδών στο μεικτό σχήμα.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου