Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Τσίπρας: Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τη ΔΕΗ


«Πλησιάζει η μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων τον ερχόμενο Αύγουστο και οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον σε στέρεη βάση ώστε η περπατησιά μας να είναι σταθερή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.


Μιλώντας για το επίμαχο θέμα της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «κεντρική επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας από την Τρίπολη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ και των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.

Τόνισε ότι «η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη "μικρή ΔΕΗ" που υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός μέρους του πελατολογίου της». Εξήγησε ότι «με την νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του συνολικού».

Υπογράμμισε ότι «η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας» και πως η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις, μετά την μετάβαση στην νέα κατάσταση.

Είπε ότι η θεσμοθέτηση του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως  ο Δήμος Μεγαλόπολης, θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική είδηση την επένδυση της Tesla στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι αυτές οι επιτυχίες είναι εθνικές επιτυχίες και πρέπει να τις αναδεικνύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου