Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Η εικόνα της προμήθειας τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώνει τις τάσεις πενταετίας - Γιατί μειώθηκε το μερίδιο της ΔΕΗ από μήνα σε μήνα

Στη Χαμηλή Τάση αποδίδεται η απότομη – και μεγαλύτερη μεταβολή από μήνα σε μήνα εντός του 2020 – πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ στην προμήθεια ρεύματος, από 67,61% τον Αύγουστο σε 64,30% τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας μια ήδη καταγεγραμμένη τάση, όπως είχε αποκαλύψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το energypress.

Ειδικότερα, αν εξετάσουμε το μερίδιο της ΔΕΗ στη Χαμηλή Τάση

(ποσοστό επί του συνολικού ποσοστού της) τους τελευταίους τρεις μήνες προκύπτει η εξής εικόνα:

Ιούλιος: 47,21%

Αύγουστος: 46,70%

Σεπτέμβριος: 42,97%

Παρατηρείται μια μεταβολή σχεδόν 4% (3,73% για την ακρίβεια) από μήνα σε μήνα, κατά το τελευταίο δίμηνο.

Σε ότι αφορά τα άλλα δύο επίπεδα Τάσης, Μέση και Υψηλή Τάση δεν παρουσιάζονται αξιοσημείωτες μεταβολές, παρά το γεγονός ότι τα «σημάδια» της αγοράς μαρτυρούν έντονη κινητικότητα και ανησυχία και σε αυτή την κατηγορία, με τις βιομηχανίες να καταστρώνουν και να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για φθηνότερο ρεύμα.

Η εικόνα του τριμήνου σε Μέση και Υψηλή Τάση στο "καλάθι" της προμήθειας της ΔΕΗ έχει ως εξής:

Ιούλιος: Μέση Τάση 7,14%, Υψηλή Τάση 13,39% (επί συνολικού 67,74%)

Αύγουστος: Μέση Τάση 7,06%, Υψηλή Τάση 13,85% (επί συνολικού 67,61%)

Σεπτέμβριος: Μέση Τάση 6,50%, Υψηλή Τάση 14,84% (επί συνολικού 64,30%)

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση που χαρακτηρίζει την αγορά προμήθειας την τελευταία πενταετία κατά την οποία ουσιαστικά απελευθερώθηκε η αγορά και εντάθηκε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες προμήθειας.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, από το σύνολο των 7,58 εκατ. παροχών σε χαμηλή και μέση τάση, στην πενταετία άλλαξαν πάροχο κάτι λιγότερο από 1 εκατ. πελάτες (για την ακρίβεια 986 χιλιάδες). Δηλαδή, παρά την έντονη παρουσία των εναλλακτικών παρόχων, η κινητικότητα περιορίστηκε σε λιγότερο από έναν στους οκτώ καταναλωτές.

Το παραπάνω στοιχείο αφενός εξηγεί την αργή μεταβολή (προς τα κάτω) του ποσοστού της ΔΕΗ στη προμήθεια, αφετέρου, όμως, επεξηγεί την αλλαγή «εικόνας» που βλέπουμε από Αύγουστο σε Σεπτέμβριο.

Μιχάλης Μαστοράκης

energypress.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου