Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Στο… 85% η συμμετοχή στο δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας της ΔΕΗ - Στις 1.200 συνολικά οι φετινές αποχωρήσεις - Μοριοδότηση για τις μετακινήσεις


Στο 85% του στόχου έφτασε το ποσοστό επιτυχίας της δεύτερης φετινής εθελουσίας εξόδου για την ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress στο πρόγραμμα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου δήλωσαν τελικά συμμετοχή 465 άτομα επί ενός “target group” 550 ατόμων που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής.

Κριτήρια που αφορούσαν το ηλικιακό, δηλαδή να είναι ή να

πρόκειται να συμπληρώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, το 55ο έτος της ηλικίας του, κυρίως όμως το να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Διότι το πρόγραμμα μπορεί να αφορούσε μέχρι και 1.700 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω τόσο στις λιγνιτικές μονάδες, όσο και πανελλαδικά, ωστόσο μόνο 550 εξ αυτών είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Υπό αυτή την έννοια, πηγές της επιχείρησης μιλούν για μια αρκετά πετυχημένη δεύτερη εθελουσία.

Συνολικά η επιχείρηση θα πρέπει φέτος να θεωρείται ικανοποιημένη από την πορεία των αποχωρήσεων. Αθροίζοντας και τα δύο μέχρι σήμερα προγράμματα εθελουσίας, ενώ αρχικά υπολόγιζε ότι θα φύγουν κοντά στα 1.000 άτομα, τελικά οι αποχωρήσαντες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 1.200, οι οποίοι και θα εισπράξουν ένα “πακέτο” 35.000 ευρώ. Νούμερο ικανοποιητικό, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια μείωσης του προσωπικού (εθελουσίες, συνταξιοδοτήσεις) σταματά εδώ, αφού το περυσινό buisness plan μιλούσε για περίπου 4.500 λιγότερους εργαζόμενους μέχρι το 2023.

Στο μέτωπο των μετακινήσεων από μονάδες που κλείνουν σε άλλες, όλες θα γίνονται με κριτήρια μοριοδότησης, όπως εκείνα που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στο Αμύνταιο, όταν και έκλεισε τον περασμένο Μάιο.

Κριτήρια όπως οικογενειακοί παράγοντες, αξιολόγηση της υπηρεσίας, και άλλα δεδομένα, βάσει των οποίων και βγαίνει και η τελική βαθμολογία. Μέτρο απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθούν γκρίνες και αντιδικίες όσων αιτούνται μεταφορά από μια μονάδα σε άλλη, όπου την ίδια θέση μπορεί και να διεκδικούν 3 ή και 4 διαφορετικά άτομα. Εχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου για την ίδια θέση χειριστή λέβητα σε μια βάρδια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 5 διαφορετικοί υποψήφιοι. 

Σειρά των μονάδων που θα κλείσουν το 2021 έχουν οι Καρδιά 3 & 4 και η Μεγαλόπολη 3 και το 2022 οι μονάδες Αγ.Δημήτριος 1&2. Εκτός και αν κάποιες αποσύρσεις επισπευθούν, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα για την Μεγαλόπολη 3.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου