Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Νομοθετική ρύθμιση δίνει πράσινο φως για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του ΔΕΔΔΗΕ – Σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2021


Νομοθετική ρύθμιση καταθέτει στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία αλλάζει η πρόβλεψη του νόμου, σύμφωνα με την οποία το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να έχει εγκριθεί 6 μήνες πριν την εφαρμογή του.

Με τη ρύθμιση, ο απαιτητός χρόνος από την έγκριση μέχρι την

εφαρμογή περιορίζεται στους 2 μήνες και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για να ανακοινωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο εντός του Οκτωβρίου και να αρχίσει η εφαρμογή του από 1ης Ιανουαρίου 2021 όπως έχει προκαθοριστεί.

Ως γνωστόν, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει δύο τετραετή στάδια: Την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028.

Σύμφωνα με το νόμο (ο οποίος τώρα αλλάζει), το νέο πλαίσιο θα έπρεπε να έχει εγκριθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, προθεσμία που δεν μπόρεσε να ικανοποιηθεί, αρχικά λόγω της πανδημίας covid-19 και εν συνεχεία λόγω των αλλαγών στην ολομέλεια της ΡΑΕ.

Η έγκριση του ρυθμιστικού του πλαισίου, πέραν της σημασίας που έχει για τη λειτουργία της αγοράς, αποτελεί προϋπόθεση απαραίτητη για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του 49% μαζί με την παραχώρηση ισχυρών δικαιωμάτων μειοψηφίας.

Εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα έχει ανακοινωθεί και το WACC, προκειμένου κάποια στιγμή πριν τα τέλη της χρονιάς να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, χρονοδιάγραμμα που κάποιοι θεωρούν μάλλον αισιόδοξο.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, βασική καινοτομία είναι ότι καθιερώνονται τέσσερις μορφές κινήτρων – αντικινήτρων (bonus – malus) για τον ΔΕΔΔΗΕ, που αναλόγως με την επίτευξη των στόχων θα μπορεί να αυξάνει και τα έσοδά του, τα οποία στην αντίθετη περίπτωση, θα μειώνονται. Τα τέσσερα κίνητρα- αντικίνητρα αφορούν στην μείωση των λειτουργικών του δαπανών, στην μείωση των ρευματοκλοπών, στην υλοποίηση έργων μείζονος σημασίας και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Επίσης έμφαση δίνεται στις μη προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Δίχως το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένο και το business plan του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων στα 350 με 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τα επίπεδα των 150 εκατ., καθώς και τη διενέργεια 1.000 προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικό προσωπικό.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι αφενός να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο διανομής ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος και της οικονομίας, αφετέρου να μπορέσει πριν τα τέλη του έτους, να πάρει μπροστά η ιδιωτικοποίηση του 49%.

Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου που έχει παρουσιάσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος είναι η σταδιακά κάθε χρόνο αύξηση των επενδύσεων, καθώς και η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους (συντήρηση και λειτουργία δικτύων κ.λπ.).

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης επενδύσεων, ο διαχειριστής έφτασε να είναι ο μοναδικός στην Ε.Ε. που βλέπει κάθε χρόνο τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση να μειώνεται αντί να αυξάνει. Και τούτο διότι οι νέες επενδύσεις (που αυξάνουν τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση) ήταν ετησίως μικρότερες από το ύψος των αποσβέσεων των παλιών έργων (που μειώνουν τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση).

Αναφορικά με το είδος των επενδύσεων, βασικός άξονας των προβλέψεων του νέου business plan είναι αφενός μεν να ικανοποιούνται οι στόχοι του ΕΣΕΚ, αφετέρου να επιτυγχάνεται αποδοτική λειτουργία του συστήματος, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με αυξήσεις τελών προκειμένου να ανακτηθούν τα κεφάλαια που απαιτείται να επενδυθούν.

 

Θοδωρής Παναγούλης

energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου