Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Άρση του μπλόκου για τις μετακινήσεις καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή ρεύματος - Θα γίνει διαβούλευση εξαρχής

 

Παγώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της ΡΑΕ, τη νέα διαδικασία που εφάρμοζε από την αρχή Σεπτεμβρίου, σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης των πελατών ρεύματος από εταιρεία σε εταιρεία.

Η διαδικασία αποδείχτηκε στην πράξη προβληματική (θέμα που ανέδειξε με σχετικό ρεπορτάζ το energypress), καθώς δημιουργούσε

μεγάλα προσκόμματα και αποθάρρυνε τους καταναλωτές από το να αναζητήσουν τη συμφερότερη λύση και να πράξουν αναλόγως.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα, το οποίο είναι υπαρκτό, για το πως δηλαδή θα τίθεται "απαγορευτικό¨ στους  μπαταχτσήδες να κάνουν "ενεργειακό τουρισμό" μετακινούμενοι σε άλλον προμηθευτή και αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο, αλλά χωρίς να δυσχεραίνεται η φυσιολογική ροή μετακίνησης πελατών, θα γίνει διαβούλευση από μηδενική βάση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία που τώρα καταργήθηκε, όταν ένας καταναλωτής συμφωνήσει με μια νέα εταιρεία προμήθειας να ενταχθεί σε αυτή, δίνεται η δυνατότητα στον προηγούμενο προμηθευτή να «μπλοκάρει» τη μετακίνηση, εάν ο καταναλωτής έχει οφειλές.

Παρά το γεγονός ότι οι προμηθευτές επιζητούσαν να υπάρχει έλεγχος των προηγούμενων οφειλών κάθε μετακινούμενου πελάτη, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των ενεργειακών... τουριστών, η διαδικασία που εφάρμοσε ο ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται ότι πήγε στο άλλο άκρο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει κατά πολύ τη μετακίνηση ακόμα και πελατών που δεν είναι μπαταχτσήδες.

Παρατηρήθηκαν δηλαδή πολλές περιπτώσεις όπου «μπλόκαρε» η μετακίνηση ενώ ο καταναλωτής δεν είχε καν λάβει το νέο λογαριασμό, ή είχαν περάσει μόλις λίγες μέρες από τη λήξη του, ή είχε καταβάλει εγγύηση μεγαλύτερη από την οφειλή του, ή ακόμα ακόμα, δεν είχε κανένα πρόβλημα αλλά ο παλιός προμηθευτής δήλωνε «απαγορευτικό» προσδοκώντας ότι θα καταφέρει να τον μεταπείσει.

Οι προμηθευτές σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση για το θέμα, με αποτέλεσμα να έχει αρνητικές συνέπειες μια ρύθμιση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ας γίνει και τώρα διαβούλευση, έστω ολίγων ημερών, ώστε να γίνουν προτάσεις από εκείνους που ζουν την αγορά και να υπάρξουν διορθώσεις στη ρύθμιση. Να κρατήσουμε την ανάγκη ελέγχου αλλά να θέσουμε κατάλληλες και ρεαλιστικές δικλείδες που να μην βάζουν φρένο στην υγιή κινητικότητα και τον ανταγωνισμό» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο energypress παράγοντες της αγοράς στο προηγούμενο ρεπορτάζ που ανέδειξε το θέμα.

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου