Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης το roll out των έξυπνων μετρητών στο ΔΕΔΔΗΕ – Προίκα για την ιδιωτικοποίηση το project


Μέχρι το Μάρτιο του 2021 αναμένεται να έχει διευθετηθεί, βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε την Παρασκευή από το ΥΠΕΝ στο ν/σ για τα πλαστικά η εκκρεμότητα για τον προσδιορισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021 – 2024. Αυτή είναι μια βασική εκκρεμότητα για την προωθούμενη μερική

ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου διανομής, η οποία αναμένεται να έχει διευθετηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2021, όπως προβλέπει η τροπολογία, με την έγκριση από τη ΡΑΕ του ρυθμιζόμενου εσόδου της ρυθμιστικής περιόδου.

Ωστόσο τα προβλεπόμενα έσοδα του διαχειριστή δε θα είναι το μοναδικό κίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές στο διαγωνισμό. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Energypress το «υπό έγκριση επιχειρηματικό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024 προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένου του έργου εγκατάστασης 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, το οποίο επιδιώκουμε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης». Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό τα 850 εκατομμύρια ευρώ.  

Το έργο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών θεωρείται κομβικό τόσο για τον όμιλο ΔΕΗ καθώς θα οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση δαπανών και θα ανεβάσει την υπεραξία των εγκαταστάσεων και του δικτύου διανομής όσο και για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς θα ανοίξει τη δυνατότητα για δυναμικά συστήματα τιμολόγησης, θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των ρευματοκλοπών και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά. 

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο σύμβουλοι είναι η Goldman Sachs και η Eurobank, το Νοέμβριο αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με στόχο στο πρώτο δίμηνο του 2021 να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Αυτό σημαίνει ότι εκτός απροόπτου το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής και η μεταβίβαση του μειοψηφικού ποσοστού αναμένονται την άνοιξη του 2021. 

Χρήστος Στεφάνου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου