Τη διαβεβαίωση για την ετοιμότητα του ΑΔΜΗΕ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Target Model και το ρόλο που του έχει ανατεθεί δίνει η διοίκηση του Διαχειριστή, λίγα 24ωρα πριν την εκκίνηση της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, τα συστήματα του ΑΔΜΗΕ,
σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα.Ο Διαχειριστής στο Target Model, αναλαμβάνει έναν διπλό ρόλο, άγνωστο για τους περισσότερους. Εκτός της υλοποίησης της αγοράς εξισορρόπησης έχει και την ευθύνη των μετρήσεων για τη συνολική λειτουργία των αγορών του Μοντέλου Στόχου.
Ειδικά για την αγορά εξισορρόπησης, σημειώνεται ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύπλοκη τεχνικά αγορά η λειτουργία της οποίας απαιτεί την εκ βάθρων διαφοροποίηση των πρακτικών που ακολουθούνται έως σήμερα. Με τη συγκεκριμένη αγορά επιδιώκεται σε πραγματικό χρόνο να εξισορροπείται η ζήτηση με την διαθέσιμη προσφορά. Δηλαδή καλύπτονται διαφορές μεταξύ των προβλέψεων και αποτελεσμάτων των δυο αγορών της προημερήσιας και ενδοημερήσιας και της πραγματικής παραγωγής και αποζημιώνονται οι μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαθεσιμότητά τους να συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία εξισορρόπησης.
Για να ωριμάσει εγκαίρως η υλοποίηση του Target Model, ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας, προέβη σε μια σειρά από εντατικές και συντονισμένες ενέργειες το προηγούμενο διάστημα, σε πείσμα μάλιστα της πανδημίας που επέφερε δομικές δυσκολίες στο έργο (αδυναμία ταξιδιών, μειωμένη διαθεσιμότητα προσωπικού κ.λπ.).
Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ, κατά τις ίδιες πηγές, προχώρησε:
· Στη διευθέτηση σημαντικών ρυθμιστικών/κανονιστικών θεμάτων και ανάπτυξη των απαραίτητων μεθοδολογιών καθημερινής λειτουργίας.
· Στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων και των αντίστοιχων διεπαφών με το ΕΧΕ (συστήματα BMMS, MSS, XBMS & MODESTO)
· Στην ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών και προσεγγίσεων σε σημαντικά θέματα της καθημερινής λειτουργίας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της ελληνικής αγοράς (central dispatch, σε αντίθεση με το self-dispatch που εφαρμόζεται στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε.).
· Στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην αγορά και του αρμόδιο προσωπικού του Διαχειριστή.
Μετάβαση και εφεδρεία
«Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει εμπειρία, τεχνογνωσία και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό για να αντιμετωπίσει τυχόν διαταράξεις κατά την παρθενική περίοδο εφαρμογής του νέου μοντέλου», επισημαίνουν πηγές.
Κι αυτά φρόντισε να τα αντλήσει από την εφαρμογή του Target Model σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Η εμπειρία έχει δείξει ότι πρόκειται για «μια απαιτητική υλοποίηση με πολλές συνιστάμενες, η οποία προϋποθέτει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής για όλους τους συμμετέχοντες», εξηγούν στελέχη του Διαχειριστή.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο ΑΔΜΗΕ, «παράλληλα έχει προβλέψει και αναπτύξει λύσεις εφεδρικής λειτουργίας των επιμέρους αγορών, ώστε η προσαρμογή στην ελληνική αγορά να γίνει όσο το δυνατόν ομαλά και χωρίς αναταράξεις».
Τα οφέλη
Η μετάβαση στο Target Model αποτελεί την πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύζευξή της με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους του Διαχειριστή, η υλοποίηση του Target Model:
θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας
θα επιφέρει αυξημένα οικονομικά οφέλη, ιδίως από τον διασυνοριακό ανταγωνισμό,
θα οδηγήσει σε δίκαιες και ανταγωνιστικές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς,
θα συμβάλλει στην αποδοτικότερη ένταξη των ΑΠΕ, επιταχύνοντας τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την απανθρακοποίηση της ελληνικής και, κατά προέκταση, ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τα οφέλη της ιστορικής μεταρρύθμισης θα τα καρπωθούν, εκτός από τους συμμετέχοντες στην αγορά, όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου