Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Πέρκα: «Η αισχροκέρδεια της ΔΕΗ πλήττει νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις» (Video)


Την πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ έναντι των νοικοκυριών, αλλά και των αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών στηλίτευσε με συνέντευξή της στον FLASH TV Δυτικής Μακεδονίας η βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Π. Πέρκα

Η Π. Πέρκα τοποθετήθηκε αρχικά για τις απειλές εισπρακτικών

εταιριών σε αγρότες σχετικά με οφειλές μικρών ποσών και διακοπές παροχής ρεύματος από την ΔΕΗ σε αγροτικές γεωτρήσεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προβεί σε ρύθμιση ώστε η έκδοση λογαριασμών αγροτικού ρεύματος να γίνεται μετά το πέρας της αρδευτικής περιόδου. Δυστυχώς, τώρα πλέον οι εισπρακτικές εταιρίες που απευθύνονται στους αγρότες ούτε καν ξέρουν ότι μιλούν σε αγρότες. Η ΔΕΗ έχει απεμπολήσει αυτή τη ρύθμιση και μοίρασε ένα πελατολόγιο στις εταιρίες».

Έπειτα, παρατήρησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. πρόσφατα ανέδειξε πως υπάρχει αισχροκέρδεια από πλευράς ΔΕΗ. «Καταρχήν να σημειώσουμε ότι έχουν πέσει πάρα πολύ οι τιμές λόγω πανδημίας. Η χονδρεμπορική τιμή σήμερα σημειώνει ρεκόρ πτώσης. Ειδικότερα το α’ εξάμηνο του 2019 η οριακή τιμή συστήματος ( χονδρική τιμή) ήταν στα 66,75 ευρώ/MWh και η ΔΕΗ πουλούσε 85 ευρώ/MWh, με εκπτώσεις συνέπειας 15 και 10 %, το δε κέρδος της ήταν από 19% έως 40% το μεγαλύτερο. Το α΄εξάμηνο του 2020 η χονδρική τιμή έπεσε στα 41,37 ευρώ/MWh και η ΔΕΗ πουλούσε με 110 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα το κέρδος της να εκτιναχθεί στο 152% έως 166%. Αυτό είναι απαράδεκτο για μια δημόσια εταιρία που παρέχει ένα δημόσιο αγαθό. Είναι τα απαραίτητα αγαθά που πρέπει να παρέχονται με άλλους όρους, να είναι πιο φθηνά για τους αγρότες, για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις», σημείωσε αναλυτικά. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΔΕΗ εν μέσω πανδημίας και εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης να λειτουργεί με τέτοια αναλγησία, ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα. «Το θεωρούμε απαράδεκτο και πρέπει να καταγγελθεί. Το έχουμε ήδη καταγγείλει στη Βουλή», παρατήρησε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Master Plan: «το αναλύουμε διεξοδικά, προσπαθούμε να βρούμε κάποια θετικά αλλά το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός εξήγγειλε μια απολιγνιτοποίηση δίχως να έχει προετοιμάσει τίποτα, να έχει περάσει ένας χρόνος που να μην έχει γίνει πάλι τίποτα εκτός από μία έκθεση ιδεών, είναι όχι μόνο ανησυχητικό αλλά τραγικό και εγκληματικό για μία περιοχή που έχει στηρίξει όλη τη χώρα».

Έπειτα, ανέφερε ότι δυστυχώς η πανδημία δεν έχει επιτρέψει τις δια ζώσης συναντήσεις και αναδείξεις των ζητημάτων που προκύπτουν από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Βέβαια, γίνονται διαδικτυακές προσπάθειες με εκδηλώσεις, με κατάθεση προτάσεων και καλέσματα σε τοπικούς φορείς, τους παραγωγικούς φορείς και τους πολίτες να συμμετέχουν στην κατάρτιση μιας διεκδίκησης για την περιοχή. «Δεν μπορεί η μεταλιγνιτική εποχή να ξεκινά δίχως να έχει γίνει μια σοβαρή κουβέντα, μία μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις αποκαταστάσεις, τι θα γίνει με τα ορυχεία, ποιος είναι ο χωρικός σχεδιασμός, τι θα πάει στους αγρότες, τι θα είναι δασικό, τι θα είναι για τα φωτοβολταϊκά πάρκα και κυρίως τι θα είναι για τις τοπικές κοινωνίες που τόσα χρόνια στήριξαν το εγχείρημα. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα και όλα τα άλλα είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς», σημείωσε σκωπτικά. Επίσης, δήλωσε πως η ανησυχία των πολιτών είναι έκδηλη, γίνονται πολλές προτάσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αφού η ανεργία καλπάζει και οι πρώτες απολύσεις έχουν γίνει στις περιοχές μας.

Σχετικά με την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α., δήλωσε: «Ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη και ευτυχής μέρα για τη Δημοκρατία. Μία δίκη που έπαιξε και στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία γιατί πράγματι, το φαινόμενο του ναζισμού είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν είναι πολύ παλιά ιστορία, το έζησαν οι παππούδες μας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε πως στην Ευρώπη ξανασηκώνει κεφάλι. Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη που η Χ.Α. δεν κατάφερε να συνεχίσει το επαίσχυντο έργο της. Ήταν μεγάλη νίκη για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Τα φαινόμενα αυτά χρήζουν εγρήγορση και επαγρύπνηση και δεν εφησυχάζουμε».

Τέλος, σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό και την ενημέρωση των πολιτών, παρατήρησε: «Είναι μια μεγάλη κουβέντα και οπωσδήποτε πρέπει να τα πούμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο, ο οποίος δυστυχώς από τα κεντρικά κανάλια δεν ενημερώνεται γιατί η ‘Λίστα Πέτσα’ έκανε τη δουλειά της, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τα περιφερειακά που μας δίνουν φωνή και μπορούμε να πούμε πέντε κουβέντες παραπάνω».

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

 

www.documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου