Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια

Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια 

 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διαπιστώνεται σημαντική απόσταση και δε διαφαίνεται, τουλάχιστον με τα

σημερινά δεδομένα, πεδίο για την επίτευξη συμφωνίας. Αφενός η βιομηχανία έχει προσέλθει στις συζητήσεις ζητώντας να υπάρξουν μειώσεις που να αποτυπώνουν τις νέες συνθήκες που επικρατούν στην χονδρεμπορική αγορά, αφετέρου η ΔΕΗ δηλώνει ότι κόκκινη γραμμή για εκείνη είναι να μην πουλά κάτω του κόστους σε κανέναν πελάτη. 

Η πλευρά της βιομηχανίας, ειδικότερα, ζητεί στις διαπραγματεύσεις από τη ΔΕΗ να καταργήσει την αύξηση 10% που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019 στους καταναλωτές που υπέγραψαν σύμβαση. Η κατάργηση της έκπτωσης προτείνεται να συνδυαστεί με διατήρηση των εκπτώσεων όγκου και προφίλ καθώς και της έκπτωσης που δίδεται για την εμπρόθεσμη εξόφληση και προκαταβολή. Η βιομηχανία θεωρεί ότι οι συνθήκες στη χονδρεμπορική αγορά επιτρέπουν τη μείωση των τιμολογίων καθώς η οριακή τιμή του συστήματος, δηλαδή η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει καταγράψει σημαντική μείωση εντός του 2020. Παράλληλα καταγράφεται σταθερότητα στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων την ίδια στιγμή που η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ καταγράφει σημαντική υποχώρηση. 

Η ΔΕΗ από την πλευρά της, δηλώνει ότι επιθυμεί να στηρίξει τη βιομηχανία ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια κέρδους της για τους βιομηχανικούς πελάτες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να πουλήσει σε πελάτες κάτω του κόστους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της ΔΕΗ οδηγεί σε νέα αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων υψηλής τάσης, εξέλιξη που μεγαλώνει την απόσταση στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που υπάρχει από τις διαπραγματεύσεις είναι ότι η απόσταση δύσκολα θα καλυφθεί και ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές επιστολών τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.   

 

 Του Χάρη Φλουδόπουλου

 www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου