Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Η ΔΕΗ υλοποιεί το δικό της «Green Deal»

Μέχρι το 2023, στοχεύει στην ανάπτυξη 1 γιγαβάτ από ΑΠΕ από το χαρτοφυλάκιο αδειών συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ που κατέχει, έργα που θα προχωρήσουν σε συνεργασία και με μεγάλες εταιρείες, όπως η RWE, με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU).

Επειτα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ άλλαξε από τους λογαριασμούς ρεύματος τον λογότυπο με το αρκτικόλεξο και τον κεραυνό και το αντικατέστησε με έναν νέο που αναδεικνύει την ανανέωση του επιχειρησιακού της προφίλ. Ενας κύκλος με τα χρώματα του πορτοκαλί και του μπλε μοιρασμένα ισομερώς και στη μέση το

αρκτικόλεξό της είναι το νέο σήμα με το οποίο η ΔΕΗ «υποδέχεται το μέλλον» και το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάση και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.   

Στον δρόμο για το μέλλον η μεγαλύτερη πρόκληση για τη ΔΕΗ είναι η υλοποίηση του δικού της green deal, που περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση με τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και το κλείσιμο των ορυχείων, τη διείσδυση στις ΑΠΕ και την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων δραστηριοτήτων παραγωγής, φιλικότερων στο περιβάλλον στις εκτάσεις των αποκατεστημένων ορυχείων. 

Απολιγνιτοποίηση

Βασικός πυλώνας του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ είναι η ανάπτυξη της εμπορικής πολιτικής με επίκεντρο τον πελάτη αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ομίλου σε δίκτυα, μέσα παραγωγής και εμπορία. Η απολιγνιτοποίηση, όπως συχνά αναφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ, ξεκίνησε εδώ και μία δεκαετία, αρχικά για περιβαλλοντικούς λόγους και τα τελευταία χρόνια για κοστολογικούς. Το κόστος παραγωγής από λιγνίτη ανέρχεται στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η οριακή τιμή συστήματος κινείται στα 45 ευρώ η μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να συσσωρεύει κάθε χρόνο ζημίες της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ. Το 2007 η παραγωγή από λιγνίτη ανήλθε σε 31 τεραβατώρες και το 2020 σε 5,5 τεραβατώρες, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 10% της κατανάλωσης. 

Η απολιγνιτοποίηση, όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης επισπεύδεται με την πρόωρη κατά έξι μήνες απόσυρση της μονάδας «Μεγαλόπολη 3» η οποία θα σβήσει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 αντί για το 2022, ενώ παρελθόν αποτελεί ήδη ο ΑΗΣ Αμυνταίου. Η ΔΕΗ δεν φεύγει ωστόσο από τις λιγνιτικές περιοχές. Αντίθετα, αυτές μετατρέπονται σε κομβικούς πυλώνες της στρατηγικής πράσινης ενέργειας της Ελλάδας μέσω των επενδύσεων της ΔΕΗ σε μεγάλης κλίμακας έργα ΑΠΕ και σε άλλες καινοτόμους ενεργειακές λύσεις (συστήματα αποθήκευσης, βιομάζα κ.λπ). 

Η ΔΕΗ έχει σχεδιάσει για τις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2,4 γιγαβάτ και άλλων ενεργειακών έργων ΑΠΕ. Μέχρι το 2023 στοχεύει στην ανάπτυξη 1 γιγαβάτ από ΑΠΕ από το χαρτοφυλάκιο αδειών συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ που κατέχει, έργα που θα προχωρήσουν σε συνεργασία και με μεγάλες εταιρείες, όπως η RWE με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU). 

Η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα ισχύος 30 MW, είναι κοντά στην επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή και του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 MW στην ίδια περιοχή, ενώ και στη Μεγαλόπολη είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή 50 MW φωτοβολταϊκών. 

Ηλεκτροκίνηση

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης η ΔΕΗ στοχεύει στην άμεση εγκατάσταση 1.000 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10.000 μεσοπρόθεσμα. Και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης η εταιρεία προχωράει αναπτύσσοντας συνεργασίες με τρίτους και έχει ήδη υπογράψει τις πρώτες συμφωνίες με αλυσίδες καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. 

Η ψηφιοποίηση του δικτύου με την εισαγωγή έξυπνων μετρητών στα 7,5 εκατ. πελατών της αποτελεί επίσης ένα μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ στη διαδρομή της για το μέλλον. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την εγκατάσταση συστημάτων αυτοματοποίησης και κεντρικής διαχείρισης, συστημάτων GIS / Scada, θέτοντας, τις βάσεις για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στο μέλλον. 

Ο τομέας της εμπορίας είναι αυτός, τέλος, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα. Η ΔΕΗ επιδιώκει να περάσει σε ανταγωνιστικά στοχευμένα τιμολόγια, που έχει αρχίσει να λανσάρει ήδη στην αγορά, και να χτίσει και μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες της. 

Επιδίωξη της διοίκησης της εταιρείας είναι να τεθεί γρήγορα τέλος στις εικόνες με τις ουρές στα καταστήματα, γι’ αυτό και ενισχύει τις ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ έχει αρχίσει να εφαρμόζει διευρυμένο ωράριο λειτουργίας σε 24 καταστήματά της και έχει επίσης καθιερώσει τη δυνατότητα επισκέψεων κατόπιν ραντεβού σε 74 σημεία πώλησης.

Ανανέωση προσωπικού

Η μείωση των εργαζομένων μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας. Ηδη, συμμετοχή στα δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που εφάρμοσε και ολοκληρώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσαν περίπου 1.200 εργαζόμενοι. Το business plan της ΔΕΗ προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 4.500 άτομα μέχρι το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 εργαζομένων, καθώς ζητούμενο για την εταιρεία είναι και η ανανέωση του προσωπικού, δεδομένου πως ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 52 έτη.

Καινοτόμοι πράσινες επενδύσεις

Επενδύσεις και σε προηγμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αποθήκευση και το υδρογόνο, περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές, το οποίο μαζί με τις αποκαταστάσεις εδαφών και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος θα ανέλθει στα 2,2 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 900 μόνιμες θέσεις εργασίας και 3.000 προσωρινές κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου. 

Στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας η ΔΕΗ σχεδιάζει την εγκατάσταση συστημάτων αντλησιοταμίευσης σε τεχνητές λίμνες που θα δημιουργήσει στις εκτάσεις των εξαντλημένων ορυχείων. Σχεδιάζει επίσης έργα παραγωγής υδρογόνου, η πορεία των οποίων θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μείγμα καυσίμου που θα καίει μετά το 2028 η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» και από το κατά πόσον αυτό θα συμπεριλάβει και το υδρογόνο. 

Παραγωγή βιομάζας

Η μονάδα παραγωγής βιομάζας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι επίσης στα σχέδια της ΔΕΗ, ενώ μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η εταιρεία που ξεκινάει από την αξιοποίηση μηχανολογικού εξοπλισμού των λιγνιτικών μονάδων που θα κλείσουν. Η πρόταση προβλέπει τη μετατροπή των γεννητριών που χρησιμοποιούν οι λιγνιτικές μονάδες σε πυκνωτές και τη χρήση τους ως έργων αντιστάθμισης αέργου ισχύος, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά με τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ.

Τα έργα αυτά θα παραχωρηθούν, έναντι αμοιβής, προς χρήση στον ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο υψηλής τάσης. Αντίστοιχα μοντέλα, όπως εξηγεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης, εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίηση του σχεδίου προϋποθέτει και την κατάρτιση θεσμικού πλαισίου, κάτι που θα τεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

 

 www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου