Μετά τη CVC που δεσμεύτηκε να βάλει από 350 έως και 396 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 10% των νέων μετοχών της ΔΕΗ, «κλείδωσε» και η συμμετοχή της EBRD. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης υπέγραψε ότι θα μπει με κεφάλαια 75 έως 100 εκατ. ευρώ στην αύξηση. Είναι το δεύτερο deal που κλείνει η ΔΕΗ μετά τη CVC και ενώ η ΑΜΚ μετρά ώρες για να ξεκινήσει, καθώς το βιβλίο προσφορών ανοίγει αύριο Τρίτη.
Αμφότεροι οι παίκτες έχουν υπογράψει συμφωνία με την
επιχείρηση, ενώ τα άλλα funds έχουν απλώς δεσμευτεί να μπουν στην αύξηση. Ποια είναι αυτά; Από τη Fidelity, την Oakhill και τη Shroeders, μέχρι τις Apollo, Bluecrest και Pictet, η ονοματολογία δίνει και παίρνει. Οσο για Blackrock παρ' ότι έχουν γίνει πολλές μέχρι σήμερα συζητήσεις με τη ΔΕΗ και τους δύο συντονιστές της έκδοσης, Citi και Goldman Sachs και παρά τα όσα έχουν γραφτεί θεωρώντας «κλειδωμένη» τη συμμετοχή της, το fund μπορεί τελικά και να μη συμμετάσχει, όπως λένε κάποιες πληροφορίες, άγνωστο γιατί.Το μόνο βέβαιο είναι ότι πάνω από 10 ξένοι θεσμικοί έχουν δεσμευτεί να βάλουν κεφάλαια, με το τελικό τους αριθμό και τα ποσοστά που θα πάρουν να εξαρτάται από το ύψος της αύξησης. Αν η ΔΕΗ αντλήσει το μέγιστο ποσό των 1,35 δισ. ευρώ, τότε το 85% που αφορά τη διεθνή τοποθέτηση ισούται με σχεδόν 1,15 δισ. Αφαιρώντας τη μίνιμουμ συμμετοχή των 350 εκατ. της CVC που αρκούν για να αποκτήσει το 10%, απομένουν κοντά στα 800 εκατ. ευρώ. Στην πράξη με ένα μέσο όρο συμμετοχής 60-70 εκατ. ευρώ υπάρχει χώρος για τουλάχιστον 11-12 ή και περισσότερους μεγάλους επενδυτές.
Το book building και οι κωδικοί
Στο δια ταύτα, το εγχείρημα αποτελεί την είδηση της εβδομάδας για την αγορά με χρηματιστηριακές πηγές να εκτιμούν ότι το «παρών» στην ΔΕΗ αναμένεται να δώσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος από το σύνολο των ενεργών κωδικών στο χρηματιστήριο που το Μάιο έφθασαν τους 36.011. Κι αυτό, καθώς η τιμή της ΑΜΚ (8,5-9 ευρώ) εκτιμάται ότι αφήνει σημαντικό περιθώριο ανόδου. Ενα κίνητρο για το εγχώριο επενδυτικό κοινό, παρ’ ότι δεν θα υπάρξουν δικαιώματα προτίμησης για τους παλαιούς μετόχους, παρά θα διατηρηθεί η συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών στο 15% της μετοχικής βάσης της εταιρείας.
Το βιβλίο ανοίγει αύριο Τρίτη 2 Νοεμβρίου, πιθανόν στην αύξηση να συμμετάσχει και το υπερ-Ταμείο με περίπου 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην περιοριστεί το ποσοστό του σε κάτω από το 33,3%, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου. Η τελική τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ μετά το κλείσιμο του βιβλίου.
Επεται η εκκαθάριση και κατανομή των μετοχών που θα έχει ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου με τη διαπραγμάτευσή τους να ξεκινά την Τρίτη 16 Νοεμβρίου. Κάποιες ημέρες νωρίτερα, το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία της Morgan Stanley ως προς το ποιες ελληνικές μετοχές μπαίνουν ή βγαίνουν από τους δείκτες, με τη ΔΕΗ να θεωρείται φαβορί λόγω και της αύξησης. Η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου, ένα ορόσημο για ξένους θεσμικούς επενδυτές ως προς την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου τους για τη χρήση σε περιφερειακές αγορές.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου