Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

«Βαρόμετρο» η αυριανή πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ για το 2018 – Ποιες οι εκτιμήσεις της αγοράς για την εξέλιξη της διαδικασίας

Η είσοδος των εταιριών φυσικού αερίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η επιδίωξή τους να εξασφαλίσουν σημαντικές ποσότητες ρεύματος, δεν αποκλείεται να καθορίσουν το αποτέλεσμα της δημοπρασίας


Αύριο 7 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ για το 2018. 

Οι συμμετέχοντες προμηθευτές θα διεκδικήσουν ποσότητα 400MWh/h και η λήξη υποβολής δηλώσεων αγοράς ορίζεται για τις 12.30, ωστόσο μπορούν να ενεργοποιηθούν 3λεπτες κανονικές παρατάσεις, όπως συνέβη και στις προηγούμενες δημοπρασίες που διήρκεσαν αρκετές ώρες.
Οι  400MWh/h που θα διατεθούν αφορούν την περίοδο από την 1 Μαρτίου 2018 έως την 28η Φεβρουαρίου 2019 (8.760 ώρες) και η τιμή εκκίνησης είναι τα 32,05 ευρώ/MWh.
Η πρώτη αυτή δημοπρασία του έτους αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι προμηθευτές θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους στην αγορά για το 2018.

Αγωνία για τη διαμόρφωση της τιμής

Όλοι ελπίζουν ότι σε αυτή τη δημοπρασία, η τιμή θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτό που συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η δημοπρασία διήρκεσε περισσότερο από 12 ώρες και η τιμή έφθασε στα 45,2 ευρώ/MWh.
Το γεγονός ότι οι προμηθευτές είχαν αγοράσει σημαντικές ποσότητες σε υψηλές τιμές στην προηγούμενη δημοπρασία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι προσφορές δεν θα ξεφύγουν και πάλι, ώστε να εξασφαλιστεί ισορροπία στο κόστος του χαρτοφυλακίου ενέργειας που προμηθεύονται.
Ωστόσο δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο, ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων από εταιρίες φυσικού αερίου που έχουν σχεδιάσει ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και στον ηλεκτρισμό να οδηγήσει τελικά σε άνοδο των τιμών.
Ένας ακόμη παράγοντας που θα επηρεάσει το ύψος των προσφορών είναι και οι σχετικά μεγάλες ποσότητες που προβλέπεται να διατεθούν μέσω ΝΟΜΕ το 2018 και ανέρχονται σε περίπου 1.800 MW.
Ποσότητες που όπως λένε στη ΔΕΗ αντιστοιχούν στο σύνολο της παραγωγής του Αγίου Δημητρίου και της Μελίτης.   

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου