Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Τα 45 εκατομμύρια ευρώ που χωρίζουν ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ - Το μπρά-ντε-φερ για τη νέα ΣΣΕ απειλεί την πώληση των λιγνιτών


Σαραντεπέντε περίπου εκατομμύρια ευρώ χωρίζουν αυτή τη στιγμή τη ΓΕΝΟΠ και τη ΔΕΗ αναφορικά με την υπογραφή της νέας 3ετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), 2018-2022. Τόσο κοστίζει το λεγόμενο τροφείο, ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ το χρόνο ή 100 ευρώ το μήνα και για το σύνολο των 18.000 εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΗ (μαζί δηλαδή με ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ).


Η οικονομική διαφορά είναι όμως η μία διάσταση του θέματος. Η άλλη σχετίζεται με την εργασιακή ειρήνη που θα ήθελε να εξασφαλίσει η ΔΕΗ και η κυβέρνηση στην επιχείρηση. Τόσο καθ' οδόν προς τον Ιούνιο, οπότε και η προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, όσο κυρίως μετά, δηλαδή όταν και εφόσον αυτές περάσουν, στα χέρια ιδιωτών.

Η εργασιακή αυτή ηρεμία έχει τώρα ένα επιπλέον λόγο για να διαταραχθεί: Τη διαφωνία ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όσον αφορά τη συνέχιση της χορήγησης του τροφείου, και την υπογραφή της νέας τριετούς συλλογικής σύμβασης στον όμιλο.

Σύμφωνα με τα όσα έλεγαν χθες κύκλοι της επιχείρησης, στη συλλογική σύμβαση εργασίας 2015-2018, με την οποία θεσμοθετήθηκε το τροφείο, η περίοδος χορήγησής του ήταν τριετής, επομένως σταματά με την λήξη της ΣΣΕ στις 28 Φεβρουαρίου. "Πουθενά δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για συνέχιση αυτού του προσωρινού μέτρου", ανέφεραν χαρακτηρστικά.

Η ΓΕΝΟΠ δεν έχει την ίδια άποψη. "Οταν υπογράφει κανείς μια καινούργια συλλογική σύμβαση, δίχως να έχει καταγγελθεί κάποιο άρθρο της προηγούμενης, τότε αυτή συνεχίζει να ισχύει ως έχει", λέει στο Energypress ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης. Και εξηγεί ότι εφόσον η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει καταγγείλει τη διάταξη για το τροφείο, αυτό σημαίνει ότι παραμένει αυτούσια και στη νέα σύμβαση, δηλαδή την τριετία 2018-2022.

Σε μια προσπάθεια της ΔΕΗ να χαμηλώσει τους τόνους, κύκλοι της επιχείρησης έλεγαν χθες ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της αποεπένδυσης στη λιγνιτική παραγωγή και των διαπραγματεύσεων με τη ΓΕΝΟΠ για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, διαβεβαίωναν ότι η ΔΕΗ επιδιώκει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας πριν την λήξη της υφιστάμενης ώστε να μην υπάρχει θεσμικό κενό, δηλαδή πριν τις 28 Φεβρουαρίου.

Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διοίκηση της ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ θα καθήσουν στο τραπέζι προκειμένου να "τα βρουν". Δεν αποκλείεται να συμβεί αυτό. Κανένα δεν συμφέρει σε αυτή τη φάση η αναταραχή, ειδικά τη κυβέρνηση και τη διοίκηση της επιχείρησης. Πολλώ δε μάλλον όταν βρίσκεται στη τελική ευθεία από το ΥΠΕΝ η σύνταξη του νόμου για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, προκειμένου μέσα στο Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Και η ΓΕΝΟΠ έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό πως μόλις αυτό συμβεί, θα ξεκινήσουν και οι κινητοποιήσεις της.

Ενα μπράντ ντε φερ επομένως για τη νέα συλλογική σύμβαση, μπορεί να δώσει το καλύτερο "πάτημα" για να χοντρύνουν οι αντιδράσεις. Στη κυβέρνηση δεν θα το ήθελαν, ειδικά τώρα που οι όποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις διεργασίες.


Εάν δεν διασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη μέσα από τη νέα ΣΣΕ, τότε όλες οι πρόνοιες για τα εργασιακά που επιδιώκει να περάσει το ΥΠΕΝ στο νόμο της ΔΕΗ, προκειμένου να εκτονώσει τις ανησυχίες της ΓΕΝΟΠ και των εργαζομένων, μπορεί να αποδειχθούν γράμμα κενό. Τέτοια για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η διαβεβαίωση για την υποχρέωση του αγοραστή να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για 5 τουλάχιστον χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου