Σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ενεργειακή αγορά κινδυνεύει να καταστεί η λειτουργία του target model ακριβώς ένα μήνα μετά την πρεμιέρα του. Αντί για εργαλείο μείωσης των τιμών, όπως το είχε «λανσάρει» η κυβέρνηση, τροφοδοτεί καθημερινά νέες αυξήσεις στην χονδρεμπορική, οι οποίες, αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση, θα είναι θέμα χρόνου πότε θα περάσουν στα νοικοκυριά
και τις βιομηχανίες. Τα τιμολόγια στην μέση τάση έχουν ήδη πάρει την ανηφόρα, ενώ στην χαμηλή, αρκετοί προμηθευτές ξεκίνησαν να αναπροσαρμόζουν τις ρήτρες, προκειμένου να συμπεριλάβουν τα αυξημένα τους κόστη.Χαρακτηριστικό είναι ότι για σήμερα η τιμή στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας (Day Ahead Market) έκλεισε στα… 90 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν για χθες είχε κλείσει στα 74 ευρώ και ενώ προ target model, η χονδρική κυμαινόταν στα 55-60 ευρώ. Σαν αποτέλεσμα οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές φοβούνται ακόμη και χρεοκοπία, ενώ μια άλλη παρενέργεια είναι ότι την ίδια στιγμή αρχίζουν να εξαντλούνται τα πολύτιμα αποθέματα νερών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών.
Το υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας ζητά αυτοσυγκράτηση και προειδοποιεί με παρέμβαση στους παραγωγούς, με τους οποίους, πέραν της ΡΑΕ, χθες είχε ένα πρώτο κύκλο επαφών και η ΓΓ Ενέργειας Αλ.Σδούκου, ζητώντάς τους να σταματήσουν να κατεβάζουν "αστρονομικές" προσφορές. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με την ίδια στόχευση, με τους εκπροσώπους των 4 θερμικών ηλεκτροπαραγωγών (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Elpedison, ΗΡΩΝ).
Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, εξετάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να μπει κάποιο «λογικό» ανώτατο πλαφόν στο ύψος των προσφορών που θα μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτραπεί για μεγάλο διάστημα, καθώς η Κομισιόν απαγορεύει παρόμοιες παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα δελτία του ΑΔΜΗΕ, οι ηλεκτροπαραγωγοί κάνουν υψηλές προσφορές στην προ ημερήσια αγορά (Day Ahead Market) για να εξαιρεθουν από αυτήν οι μονάδες τους και να μεταταγουν στην εφεδρεία, δηλαδή στην αγορά εξισορρόπησης, όπου και «μπιντάρουν» πολύ υψηλά, προκειμένου να πετύχουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη.
Σημειωτέον ότι το «ταβάνι» για την υποβολή προσφορών είναι τα 4.500 ευρώ / MWh, όταν το οριακό μεταβλητό κόστος των μονάδων αυτών κυμαίνεται μεταξύ 50-100 ευρώ. Η απάντηση ωστόσο των αρμοδίων αρχών είναι ότι το ίδιο «ταβάνι» έχουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόζεται το target model.
Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό που έχουν κληθεί να πληρώσουν για εξισορρόπηση οι προμηθευτές κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες υπερβαίνει τα 48 εκατ ευρώ. Για να μπορεί κανείς να έχει μέτρο σύγκρισης, αρκεί να αναφερθεί ότι το αντίστοιχο ετήσιο κόστος για ολόκληρη την αγορά με το προηγούμενο μοντέλο, εκείνο του ΗΕΠ, ήταν 200 εκατ ευρώ.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι τιμές ανεβαίνουν ακριβώς επειδή η αγορά με το target model ανταποκρίνεται καλύτερα στην προσφορά και τη ζήτηση ρεύματος. Σημειώνουν επίσης ότι το άθροισμα προημερήσιας αγοράς και εξισορρόπησης δεν είναι ακριβότερο σε σχέση με το αντίστοιχο άθροισμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Τα νερά
Οσο για την ΔΕΗ, παράγοντες της αγοράς της "χρεώνουν" ότι εμφανίζεται να υποβάλει υψηλές προσφορές για τα νερά, με την ίδια την επιχείρηση να υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται ακριβώς για να προστατέψει τον πόρο, εξηγώντας ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό. Το θέμα άρχισε να εμφανίζεται σταδιακά μέσα στον Νοέμβριο αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, όπως προχθες Τρίτη, όπου ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να ζήτησε από την ΔΕΗ να καταργήσει τα τεχνικά ελάχιστα και να διαθέσει στην προ ημερησία αγορά, όσο περισσότερα νερά μπορεί. Η αιτία ήταν ότι σημαντικές ποσότητες ρεύματος είχαν κατευθυνθεί στην αγορά εξισορρόπησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντί για 4 GW όπως συνήθως, τα νερά που χρειάστηκε να ρίξει μέσα σε μια ημέρα η ΔΕΗ στην αγορά, ήταν 20 GW, δηλαδή η ποσότητα μιας εβδομάδας. Ρυθμοί που εφόσον συνεχιστούν τότε μέσα σε τρεις- τέσσερις ημέρες η επιχείρηση θα έχει σπαταλήσει τα νερά ενός μηνός.
Παρέμβαση
Το τελευταίο που θα ήθελε από την πλευρά του το ΥΠΕΝ, είναι να δει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας να συνδέεται με άνοδο της χονδρεμπορικής στο ρεύμα ή με χρεοκοπίες προμηθευτών. Πολύ περισσότερο όταν η άνοδος αυτή τροφοδοτεί πιέσεις στα τιμολόγια λιανικής, τόσο για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, όσο και για τις βιομηχανίες.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κάποιου είδους παρέμβαση για την συγκράτηση του ύψους των προσφορών και την διαμόρφωσή τους σε χαμηλότερα επίπεδα, πρέπει να θεωρείται βέβαιη. "Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι το target model θα περάσει παιδικές ασθένειες στο ξεκίνημα του όπως έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο το υπουργείο ζητάει από όλους τους παράγοντες της αγοράς τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Η ΡΑΕ έχει ήδη παρέμβει. Θα παρέμβει όμως αμέσως και το ίδιο το υπουργείο. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς τις δυσλειτουργίες" αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του ΥΠΕΝ.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου