Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Υδροηλκτρικά Άνοιξε η συζήτηση για την επιστροφή ανταποδοτικού τέλους 3%

Με την ερώτησή του ο βουλευτής ουσιαστικά εισηγείται την επιβολή του τέλους υπέρ των τοπικών κοινωνιών, ζητώντας να ισχύσει για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, ότι ισχύει για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και τις άλλες ΑΠΕ.
Παρασκευή, 29/12/2017
Το ενδεχόμενο επιβολής ανταποδοτικού τέλους, ύψους 3%,  για την  ενέργεια που παράγεται από τους  μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ έχει αρχίσει να συζητείται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα
μετά τη σχετική  ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, 
Με την ερώτησή του ο βουλευτής ουσιαστικά εισηγείται την επιβολή του  τέλους υπέρ των τοπικών κοινωνιών, ζητώντας να ισχύσει για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, ότι ισχύει για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και τις άλλες ΑΠΕ.
Το δρόμο για τη θέσπιση του εν λόγω τέλους είχε ανοίξει ο ευρωβουλευτής  του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης με ερώτηση προς την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Τότε η επίτροπος, στην απάντησή της  στον ευρωβουλευτή, επεσήμανε ότι η επίμαχη επιβάρυνση αποτελεί ειδική εισφορά που αποδίδεται σε φορείς διαχείρισης δικτύων ή συστημάτων από ορισμένους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ δεν επιβαρύνονται με το συγκεκριμένο τέλος, καθώς δεν προσμετρούνται στην εγκατεστημένη ισχύ της χώρας σε ΑΠΕ.
Στον παρελθόν, οι διάφορες κυβερνήσεις και η ΔΕΗ αντιπαρέρχονταν  τα διάφορα αιτήματα περί επιβολής τέλους, υπενθυμίζοντας με τρόπο ότι οι τοπικές  κοινωνίες έχουν αποζημιωθεί για την μετεγκαταστάσεις που απαιτήθηκαν προκειμένου να κτιστούν τα φράγματα, οι  τεχνητές λίμνες και όλα τα υπόλοιπα έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν πολλαπλό σκοπό, όπως την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων κλπ.
Ο βουλευτής κ. Κωνσταντόπουλος στην ερώτηση του προς τον υπουργό κ. Σταθάκη αναφέρεται ειδικά στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ που λειτουργούν επί του Αχελώου ποταμού και συγκεκριμένα σε αυτά των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου. Τονίζει ότι η κατασκευή και η λειτουργία τους επέφεραν σημαντικές επιπτώσεις στις περιοχές, αφού αφανίστηκαν χωριά και περιουσίες και μετακινήθηκαν αναγκαστικά τοπικοί πληθυσμοί, προσθέτοντας ότι επί δεκαετίες η ΔΕΗ αποκόμιζε τεράστια κέρδη απ΄οτη λειτουργία τους. Επικαλείται στοιχεία της απάντησης της  επιτρόπου Ανταγωνισμού και δηλώνει ότι είναι αναγκαίο και δίκαιο το αρμόδιο Υπουργείο να ανταποκριθεί θετικά στη θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους, σε αντιστοιχία με τα οριζόμενα στον Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν οι σταθμοί.
Τον Μάρτιο του 2017, ο ίδιος βουλευτής είχε ζητήσει τη θέσπιση ανταποδοτικών τελών υπέρ των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες παραχωρούν προς εκμετάλλευση ένα αγαθό, χωρίς να λαμβάνουν σχετική ανταπόδοση. Τότε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας κ. Σταθάκης είχε απαντήσει  ότι το συγκεκριμένο τέλος αποδίδεται μόνο από ΑΠΕ και σε ότι αφορά τα υδροηλεκτρικά, μόνον από τα μικρά έργα κάτω των 15 MW.
Υπέρ της  θέσπισης του ανταποδοτικού τέλους για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ έχουν ταχθεί, με σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει οι Δήμοι Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Μεσολογγίου, το ΤΕΕ, η ΚΕΔΕ, η Περιφέρεια, καθώς και τοπικοί φορείς και σύλλογοι.

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου