Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Σταθάκης: Θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

 
Ευνοϊκή ρύθμιση χαρακτήρισε τη συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.
Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία αυτή ήταν «αναπόδραστη» καθώς υπήρχε καταδίκη της Ελλάδας για τους λιγνίτες από το
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Εμείς αυτή την απόφαση συζητήσαμε. Σε σχέση με τη μικρή ΔΕΗ που έδινε το 25% της παραγωγής στους λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο μνημόνιο που αποκαλύφθηκε τα τελευταία 24ωρα δεν προβλέπει πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά «αυτό που λέει ρητά είναι για επιπρόσθετα δομικά μέτρα».
«Η κεντρική ιδέα της συζήτησης είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα των λιγνιτών δεν γίνεται με την τρόικα αλλά με την ΕΕ» συνέχισε ο κ. Σταθάκης.
Όσον αφορά γενικότερα τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι «κάποιες εκ των πραγμάτων έχουν τεθεί είτε αναπόδραστα είτε γίνονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχουμε κάνει το 2015 με τους εταίρους, δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι εφόσον έχουμε δεχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας πρέπει να το εφαρμόσουμε» προβλέποντας ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε, ακόμα, ότι «πολλές κοινωνικές δυνάμεις πιέζονται» από τους υψηλούς φόρους προσθέτοντας ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε συλλογικά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής». Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, «ολοκληρώνοντας τη διαδικασία το 2018, από το 2019 -2022 έχει προβλεφθεί μια μικρή φορολογική ελάφρυνση».
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς είπε ότι «θα υπάρξει μια φυσιολογική κανονικότητα γιατί οι πλειστηριασμοί είχαν ανασταλεί 3 χρόνια κυρίως λόγω απεργιών δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Τώρα θα υπάρξουν κυρίως θέματα επιχειρηματικών δανείων» ενώ επέμεινε ότι «παρά τη συζήτηση μέχρι τέλους του 2018 δεν τίθεται θέμα προστασίας της α΄ κατοικίας, η κάλυψη είναι πλήρης».
Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών το 2018 ο κ. Σταθάκης είπε ότι «είμαι από τους φανατικούς θιασιώτες για εκλογές το 2019. Πρέπει να ολοκληρώσει το έργο και να κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Εφόσον υπάρχει μια συντεταγμένη διαδικασία ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα το 2018, από εκεί και πέρα πρέπει να έχει το χρόνο για να αναπτύξει θετικά στοιχεία».
Ερωτηθείς για τα χρέη της ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης είπε ότι «τα πολλά είναι και επιχειρήσεων, το δημόσιο ρύθμισε πλήρως τα χρέη στο σύνολό του μέχρι και τους δήμους, δεν καλύπτει εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης, οι πολίτες είναι το 1/3 των οφειλετών περίπου 600-700 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ είχε επιτυχία στο πρόγραμμα με τις ρυθμίσεις και τις δόσεις, αναθεωρούμε το κοινωνικό τιμολόγιο για να ενισχύσουμε το πιο φτωχό κομμάτι,  αυτοί που έχουν κοπεί και από το κοινωνικό τιμολόγιο να υπάρξει πρόβλεψη κρατικής αρωγής είναι θέμα υπουργικών αποφάσεων».

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου