Μια ιδιαίτερα κρίσιμη έκτακτη διαδικασία συνολικής αξιολόγησης της κατάστασης στην οποία θα βρίσκεται η αγορά ηλεκτρισμού, προβλέπει για το Φεβρουάριο το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου που καταγράφει τη συμφωνία η οποία επετεύχθη ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους
θεσμούς για τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης.
Η έκτακτη αυτή «άσκηση ελέγχου», που ορίστηκε πέραν των γνωστών 6μηνιαίων αξιολογήσεων, θα πραγματοποιηθεί ως «κοινή αξιολόγηση» των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, δηλαδή του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, των Διαχειριστών κ.λπ.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι καθοριστική, καθώς από τα αποτελέσματά της θα κριθεί, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, αν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν «πρόσθετα δομικά μέτρα», ενώ εκεί θα εξεταστεί και το θέμα της αλλαγής των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ρεύματος μέσω των NOME, καθώς επίσης και η πρόοδος στις διαδικασίες του target model.
Όσον αφορά τον όρο «δομικά μέτρα» είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται για να μπορεί να γίνει περιγραφική και όχι ονομαστική αναφορά στην πώληση μονάδων. Είχε χρησιμοποιηθεί ως όρος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (που τώρα γίνεται πραγματικότητα) και χρησιμοποιείται τώρα ως επικρεμάμενη απειλή για την πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών.
Η κυβέρνηση ως γνωστόν αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα, παρόλα αυτά υπάρχουν δύο ζητήματα των οποίων την εξέλιξη ουδείς μπορεί να προδιαγράψει.
Το ένα αφορά τη μεγάλη απόσταση που διατηρείται, ανάμεσα στο δεσμευτικό στόχο για τα ποσοστά της ΔΕΗ στη λιανική του ρεύματος και την πραγματική κατάσταση. Η ΔΕΗ έχει σήμερα μερίδιο πάνω από 84%, όταν η χώρα έχει δεσμευθεί να έχει 75,24% στο τέλος του 2017 και βέβαια να φτάσει κάτω από 50% το 2020.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το «εργαλείο» των δημοπρασιών τύπου NOME, παρότι κράτησε ζωντανή την αγορά της λιανικής, δεν επαρκεί για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση για άλλα δομικά μέτρα.
Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι η εν εξελίξει έρευνα της DG Comp σχετικά με πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της οποίας έγινε προ μηνών η «έφοδος» των στελεχών της Κομισιόν στα γραφεία της επιχείρησης και του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν το χώρο, μια πιθανή καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν, η οποία μάλιστα θα συνδέεται άμεσα με τη διαχείριση εκ μέρους της ΔΕΗ της υδροηλεκτρικής παραγωγής, θα φέρει επιτακτικά στο προσκήνιο το θέμα της μονοπωλιακής χρήσης των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ.
Δημοπρασίες NOME
Σε ότι αφορά τις δημοπρασίες NOME, το αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρει ότι θα συνεχιστούν όπως έχουν σχεδιαστεί. Υπάρχει βεβαίως αναφορά αντίστοιχη με εκείνη των προηγούμενων κειμένων, σύμφωνα με την οποία οι δημοπρατούμενες ποσότητες θα μειώνονται σταδιακά, όσο θα ολοκληρώνονται οι πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων
Συνεπώς το θέμα της μείωσης των δημοπρατούμενων ποσοτήτων στην πραγματικότητα παραπέμπεται να εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την πώληση μονάδων.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου