Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Μύθοι και αλήθειες για τις διακοπές ρεύματος λόγω χρεών

Το θέμα του πολιτικού κόστους και οι λεπτές ισορροπίες λόγω του μεγέθους της κρίσης διατηρεί αμετάβλητο τον αριθμό των εντολών διακοπών ηλεκτροδότησης στους οφειλέτες. Οι επιπτώσεις στην πορεία των ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ και στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Διαχρονικός και διακομματικός αναδεικνύεται ο φόβος του πολιτικού κόστους των διακοπών παροχής ηλεκτροδότησης στους οφειλέτες της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,49%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των σχετικών εντολών αλλά και της πορείας του ύψους των χρεών, που επεξεργάστηκε το Euro2day.gr.

Οι προϊστάμενοι υπουργοί της δημόσιας επιχείρησης από το 2014 και μετά, οπότε και οι απλήρωτοι λογαριασμοί εκτινάχθηκαν στα ύψη, λόγω και της οικονομικής ύφεσης, σιωπηρά έκλειναν το μάτι... στις διοικήσεις της εταιρίας, ώστε να μην προβαίνουν στην αποσύνδεση των ρολογιών των οφειλετών και ιδίως των νοικοκυριών.

Οι διαμαρτυρίες πολιτών, είτε αυτές ήταν δίκαιες είτε άδικες, προκαλούσαν πολιτικούς κλυδωνισμούς ιδίως στους υπουργούς που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους τη ΔEΗ. Από τη μία, αυτό το γεγονός και από την άλλη, στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής ασφυξίας, οι δυσκολίες των οικογενειών να αντεπεξέλθουν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους οδηγούσε τη μεγαλύτερη εταιρία στη σιωπηρή ανοχή των οφειλετών. Κοντά όμως σε αυτούς βολεύτηκαν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι απολάμβαναν αυτή την ιδιότυπη ασυλία.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και φανερώνουν, αφενός, τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να τηρεί η δημόσια εταιρία, αλλά και τον φόβο του πολιτικού κόστους. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, οι εντολές διακοπών παροχής ηλεκτροδότησης των οφειλετών από το 2012 έως και σήμερα, με εξαίρεση μία χρονιά, κινούνται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα:

· Το 2012 δόθηκαν 315.000 εντολές.

· Το 2013 ήταν 290.000.

· Το 2014 διαμορφώθηκαν στις 222.000.

· Το 2015 εκτελέστηκαν μόλις 17.254 εντολές διακοπών ηλεκτροδότησης.

· Το 2016 ξεπέρασαν τις 300.000 και

· Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, ήταν στις 239.000 οι εντολές. Οι 204.000 εκτελέστηκαν το δεκάμηνο του έτους, αλλά 159.000 εξ αυτών επανασυνδέθηκαν λόγω αποπληρωμής των ποσών ή διακανονισμών. Οι υπόλοιπες 35.000 τρέχουν... από την 1η Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Η ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων

Οι διοικήσεις της επιχείρησης προχώρησαν σε πλειάδα διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εντούτοις η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης και η σιωπηρή ανοχή στους οφειλέτες εκτοξεύει τα χρέη. Το 2014 ήταν στο 1,7 δισ. ευρώ και το 2015 εξακοντίζονται στα 2,3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ύψος έως και τα 2,4 δισ. ευρώ κυμαίνονται και τις επόμενες χρονιές. Και πρόκειται για ποσά που δεν περιλαμβάνουν τους διακανονισμούς. Ο αριθμός δε των οφειλετών κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια.

Ένα κόστος τεράστιο για τη δημόσια εταιρία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αλλά και για την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όσοι χρωστούν δεν αλλάζουν πάροχο, καθώς είτε βρίσκονται σε διακανονισμό είτε βολεύονται στη «σιωπηρή ανοχή»...

Οι οικονομικά αδύναμοι

Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να ξεσκαρτάρει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, προχωρά δύο παρεμβάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» 10 εκατ. ευρώ μέσα από τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η επανασύνδεση με το ρεύμα των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων και η δεύτερη ετοιμάζοντας πιο σφικτό πλαίσιο για την παροχή του φθηνού Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου