Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Τσίπρας: Προστατεύσαμε τα "φιλέτα" της ΔΕΗ με τη συμφωνία

Στη συμφωνία για τη ΔΕΗ και στις έρευνες υδρογονανθράκων εστίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την χθεσινή ομιλία του στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Το λόγο έχουν τα Ιόνια Νησιά» στην Κέρκυρα. Υπογράμμισε ότι η παραγωγική βάση της ΔΕΗ θα παραμείνει ανέπαφη, αφού τα "φιλέτα" της επιχείρησης διατηρούνται στον έλεγχό της.


Σχετικά με τη ΔΕΗ και τη συμφωνία με τους θεσμούς, ο πρωθυπουργός σχολίασε τα εξής:
"Η ΔΕΗ, το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, η δύσκολη μάχη, διατηρεί τελικά τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της και παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον.

Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», η παραγωγική της βάση μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, όπου αξιοποιείται με τη συμμετοχή και του δημοσίου τομέα, στο οποίο όμως, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και φυσικά, η παρούσα συμφωνία – και αυτή είναι μεγάλη κατάκτηση - δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου, του φιλέτου δηλαδή, του ενεργειακού, πράγμα το οποίο προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες ή σκέψεις σε σχέση με τη «μικρή ΔΕΗ». 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις έρευνες υδρογονανθράκων και τις σχετικές πρωτοβουλίες, λέγοντας:

"Επιτρέψτε μου τώρα να έρθω σε έναν άλλο τομέα, ο οποίος κατά την άποψη μου είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, αφορά τα Ιόνια, αλλά αφορά και το σύνολο της χώρας. Και είναι η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, έχει να κάνει δηλαδή με την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, διότι κατά την άποψη μας η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα αναπτυξιακό πλεονέκτημα και εργαλείο για τα Ιόνια. 

Γνωρίζετε ότι οι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς, έχουν εκδηλώσει τη βούλησή τους να εμπλακούν ενεργά. Στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του Μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας: Η συγκεκριμένη περιοχή είναι συνέχεια του κοιτάσματος που έχει εντοπιστεί στην ιταλική ΑΟΖ με σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Γι’ αυτό και υπάρχουν υψηλές προσδοκίες. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για την περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της  Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας, 

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Σάββατο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, για την επίσημη υποβολή ενδιαφέροντος και για την περιοχή αυτή. 

Οι εξελίξεις αυτές, δεν υπάρχει αμφιβολία, αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, δεδομένου ότι στις Περιφέρειες της χώρας, όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, προβλέπεται να αποδίδεται ειδικός περιφερειακός πόρος που αντιστοιχεί στο 5% των εσόδων που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής. Πέραν όμως αυτού, που αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, ένας νέος πόρος για την Περιφέρεια, σημαντικός πόρος,  ανοίγονται και δυνατότητες ενίσχυσης των τοπικών θέσεων απασχόλησης λόγω των άμεσων ή έμμεσων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από αυτήν τη δραστηριότητα. 

Προχωρούμε στις αναγκαίες νομοθετικές βελτιώσεις, ώστε αφενός να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αφετέρου όμως να διασφαλιστεί αυτό που  εμείς ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. 

Η νομοθεσία θα συμπληρωθεί, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Ταμείου των Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την αξιοποίηση, αλλά θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι για μας είναι αδιαπραγμάτευτο το να ισχύσουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Γιατί, επαναλαμβάνω, για μας το περιβάλλον είναι το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του τόπου. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία. Ήταν ένα θέμα που απασχόλησε τις διαδικασίες του Συνεδρίου και βεβαίως να επισημάνω ότι οι περιοχές Natura θα παραμείνουν άθικτες από τα έργα και τις δραστηριότητες του προγράμματος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήμουν πάλι, εδώ, στην Κέρκυρα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, παρουσία των αρμόδιων υπουργών Ενέργειας. 

Υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη ενδυνάμωσης της συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο που θα συμβάλει  στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αλλά, βεβαίως, ενέργεια δεν είναι μόνο η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, είναι και η αξιοποίηση του αέρα, του ήλιου, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Νομίζω ότι οι συνθήκες στην Περιφέρεια Ιουνίου ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη των λεγόμενων ΑΠΕ για ιδία χρήση, σε κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς απαιτούνται μικρότερης κλίμακας εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν προκαλούν αλλοιώσεις στο τοπίο και στο φυσικό περιβάλλον.


 Στην κατεύθυνση αυτή, προωθούμε ένα πρωτοπόρο –θα έλεγα- εργαλείο. Ένα νομοσχέδιο-τομή για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που είναι καθ’ οδόν για τη Βουλή. Με το νομοσχέδιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, σε ΟΤΑ,  μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό και ως παραγωγοί ενέργειας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου