Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Για αθέμιτες πρακτικές κατηγορούν τα ΕΛΤΑ οι ιδιώτες πάροχοι - Εξετάζουν προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Για αθέμιτες πρακτικές κατηγορούν τα ΕΛΤΑ οι ιδιώτες πάροχοι - Εξετάζουν προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 
Εκτός των τιμολογίων κάτω του κόστους, η εταιρία κατά παρέκκλιση του σχετικού κανονισμού της ΡΑΕ εντάσσει στο πελατολόγιό της καταναλωτές που έχουν οφειλές σε άλλους προμηθευτές
Βγήκαν τα «μαχαίρια» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τους εναλλακτικούς παρόχους να δίνουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.  
Πρωταγωνιστής στον άτυπο πόλεμο που ξεκίνησε για την προσέλκυση πελατείας εμφανίζονται να είναι μια κρατική εταιρεία και συγκεκριμένα τα ΕΛΤΑ.  
Η εταιρεία υλοποιώντας τη καμπάνια της για την ενέργεια έκανε ένα βήμα πιο πέρα από τον ανταγωνισμό προσφέροντας τιμολόγια στη μέση και χαμηλή τάση κάτω του κόστους ή του μεταβλητού κόστους όπως λέγεται στην αγορά ενέργειας.
Η επιθετική πολιτική των ΕΛΤΑ έχει φέρει αναστάτωση στους υπόλοιπους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που διαπιστώνουν ότι χάνουν πελάτες σε καθημερινή βάση.
Οι πελάτες αυτοί βρίσκουν ανοικτή την πόρτα των ΕΛΤΑ ακόμη και στην περίπτωση που έχουν οφειλές και δεν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό.  
Να σημειωθεί ότι με βάση τον κανονισμό προμήθειας της ΡΑΕ δεν μπορεί ένας πελάτης παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει πελάτης μιας άλλης εταιρείας όταν έχει οφειλές στον πρώτο.
Η επιθετική αυτή στρατηγική των ΕΛΤΑ φαίνεται ότι αποδίδει προς στιγμήν, καθώς οι πελάτες – ιδίως της Μέσης Τάσης – εξασφαλίζουν χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος.

Αύξηση μεριδίου εν μέσω καταγγελιών

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναμένεται να εμφανίσουν αυξημένο το μερίδιο αγοράς των ΕΛΤΑ.
Τα πρώτα σημάδια ανόδου του μεριδίου αγοράς της εταιρίας εμφανίσθηκαν στα στοιχεία του Οκτωβρίου, όταν αυτό ανέβηκε στο 0,12% έναντι 0,08% που ήταν πριν μερικούς μήνες.
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, το μερίδιο των ΕΛΤΑ τους επόμενους δύο μήνες μπορεί να φθάσει στο 1%.
Στελέχη του ανταγωνισμού κάνουν λόγο για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εκ μέρους των ΕΛΤΑ και μάλιστα έχουν αρχίσει να σκέπτονται σοβαρά να προβούν σε καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Βασικό επιχείρημα για να στηρίξουν την εν λόγω καταγγελία θα είναι η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας κάτω του κόστους.  
Σημειώνεται πως το κόστος ρεύματος της Μέσης Τάσης διαμορφώνεται στα 65 ευρώ η Mwh όταν τα ΕΛΤΑ  δίνουν τιμολόγιο ρεύματος κάτω από τα 60 ευρώ ανά Mwh.  
Τα ίδια στελέχη λένε ότι πρόκειται για ζημιογόνα πολιτική από την πλευρά των ΕΛΤΑ, τα οποία στο προσεχές μέλλον δεν αποκλείεται να ζητήσουν χρήματα από το βασικό μέτοχο που είναι το κράτος, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που δεν μπορεί να χρηματοδοτεί ζημιογόνες επενδύσεις.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου