Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Με συμμετοχή Σταθάκη το σημερινό συνέδριο της Κομισιόν για τη μετάβαση των περιοχών με εξόρυξη άνθρακα

 
Με δεδομένη πλέον τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που ουσιαστικά καθιστά απαγορευτική την επένδυση σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα, η Ε.Ε. προωθεί παράλληλα ενισχύσεις προς περιοχές με έντονη εξορυκτική δραστηριότητα, ώστε να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους και να μπορέσουν να μετεξελιχθούν ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές συνέπειες από το σταδιακό κλείσιμο των ορυχείων και των
μονάδων.
Στα πλαίσια αυτά, η Κομισιόν διοργανώνει σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, το εναρξιακό συνέδριο «Περιοχές με άνθρακα σε μετάβαση» (Coal Regions in Transition), με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της, όπως ο επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Κανιέτε και ο αντιπρόεδρος για την ενεργειακή ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς. Στο συνέδριο θα λάβει μέρος και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πακέτο καθαρής ενέργειας που παρουσιάστηκε πέρυσι και επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην εκπαίδευση και στη χρηματοδότηση. Η εν λόγω πλατφόρμα σχεδιάζεται να βοηθήσει τις περιοχές εκείνες με έντονη εξορυκτική δραστηριότητα άνθρακα ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε έργα που θα μετασχηματίσουν την οικονομία τους.
Όπως δήλωσε πρόσφατα στο Euractiv ο Ντομινίκ Ριστόρι, διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν (DG EN), «είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διευκολύνουμε την ενεργειακή μετάβαση, ιδίως στις περιοχές με άνθρακα. Πρέπει να διαχειριστούμε την κοινωνική πτυχή και τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων παράλληλα με το κλείσιμο των ορυχείων».
Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη απεστάλησαν κλιμάκια στην Πολωνία και τη Σλοβακία για να έχουν επαφές με τις τοπικές κοινωνίες. «Πρέπει να προταθούν νέες θέσεις εργασίας. Βλέπω θετικές πρώτες αντιδράσεις στις χώρες που τις απασχολεί το θέμα ιδιαίτερα, ιδίως την Πολωνία και τη Σλοβακία, αλλά και σε ορισμένες γερμανικές περιοχές», κατέληξε.

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου