Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Παραδεκτή η καταγγελία των WWF και Client Earth για το Μεταβατικό Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών της Ελλάδας στην Επιτροπή Άαρχους

 
Παραδεκτή κρίθηκε την Παρασκευή η καταγγελία που κατέθεσαν η Client Earth και το WWF Ελλάς στην Επιτροπή Συμμόρφωσης της Συνθήκης Άαρχους για την έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης γύρω από το Μεταβατικό Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ).
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της WWF:
"Πρόκειται για το αδειοδοτικό πλαίσιο στο οποίο υπάχθηκαν
οι λιγνιτικοί σταθμοί του Αγίου Δημητρίου, της Μεγαλόπολης Α’, της Μεγαλόπολης Β’ και της Μελίτης, που αντιπροσωπεύουν 2525 MW μικτής ονομαστικής ισχύος, σχεδόν το 60% της συνολικής, υφιστάμενης λιγνιτικής ισχύος της χώρας.
Το ΜΕΣΜΕ αποτελεί στην ουσία μια εξαίρεση της Οδηγίας Βιομηχανικών Εκπομπών, σύμφωνα με την οποία, οι λιγνιτικοί σταθμοί που υπάγονται σε αυτό παίρνουν παράταση 4,5 ετών για να συμμορφωθούν με τα όρια εκπομπών που ισχύουν για τους υπόλοιπους σταθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016. Καθορίζει συνολικά τις μέγιστες ποσότητες εκπομπών διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων που μπορεί να εκπέμπουν οι παραπάνω λιγνιτικοί σταθμοί.
Η δημόσια διαβούλευση, που υπαγορεύεται από το άρθρο 7 της Συνθήκης του Άαρχους, θα έδινε τη δυνατότητα  στο ενδιαφερόμενο κοινό να εκφραστεί για τη αυξημένη ρύπανση που συνεπάγεται η επιλογή αυτή,  και θα επέτρεπε τη σημαντική βελτίωση του υφιστάμενου ΜΕΣΜΕ, με αποτέλεσμα την κατάρτιση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) με σημαντικά μεγαλύτερους περιορισμούς στις εκπομπές αερίων ρύπων από τους συγκεκριμένους λιγνιτικούς σταθμούς.
Σημειώνεται ότι ως τον Σεπτέμβριο του 2017 που κατατέθηκε η καταγγελία είχαν ανανεωθεί οι περιβαλλοντικοί όροι των τριών εκ των τεσσάρων σταθμών που περιλαμβάνονται στο ΜΕΣΜΕ (ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Μεγαλόπολη Α’ και Μεγαλόπολη Β’)."
Από τη στιγμή που η παραγγελία κρίθηκε παραδεκτή, η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Συνθήκης του Άαρχους θα προχωρήσει στην εξέταση της ουσίας της καταγγελίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου