Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ακτινογραφία του νέου ΚΟΤ - Ερωτηματικά της αγοράς και "γκρίζες" ζώνες

Γιώργος Φιντικάκης
Ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για να υποδεχθεί τα 1,35 εκατομμύρια νοικοκυριά των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, προκαλώντας όμως εύλογα ερωτήματα σχετικά με το ποιός θα πληρώσει αυτή τη διεύρυνση.

Αν και το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ υποννοεί ότι η

απένταξη από το νέο ΚΟΤ ευκατάστατων νοικοκυριών, και πολυτέκνων με περιουσία, είναι τέτοια ώστε το δημοσιονομικό αντίκτυπο της νέας παροχής να είναι μηδενικό, εντούτοις αυτό μένει να φάνει και στη πράξη.

Εφόσον ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο όσοι πήραν και κοινωνικό μέρισμα, δηλαδή τα 1,35 εκατ. νοικοκυριά, θα μιλάμε για πολλαπλάσιους των σημερινών δικαιούχων του ΚΟΤ, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 680.000. Οσο για τα περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια λήψης του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και θα αποτελούν στο εξής την πρώτη κατηγορία του νέου ΚΟΤ, με έκπτωση 70%, εκτιμάται ότι ανήκουν ήδη στους σημερινούς δικαιούχους.


Το πρώτο επομένως ερώτημα είναι ποιός θα πληρώσει τη διεύρυνση του ΚΟΤ. Ανέκαθεν όταν μια κυβέρνηση αποφάσιζε να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου, το ερώτημα ήταν πότε και πόσο θα αυξηθεί η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνεται στα τιμολόγια.


Το δεύτερο ερώτημα αφορά στο κόστος για την απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ) όσων πληρούν τα κριτήρια λήψης κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ), και υπαχθούν στην πρώτη κατηγορία του ΚΟΤ. Σήμερα είναι 300.000, αλλά η τάση είναι αυξητική.


Σε αυτούς το ρεύμα θα χρεώνεται με έκπτωση 7,5 σεντς /κιλοβατώρα επί του ανταγωνιστικού σκέλους του τιμολογίου αναφοράς που ισχύει στην αγορά ηλεκτρισμού (γύρω στα 13 σεντς /κιλοβατώρα). Συνεπώς θα πληρώνουν γύρω στα 5 λεπτά / κιλοβατώρα. Στο σύνολο του τιμολογίου προκύπτει σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ενέργειας έκπτωση κοντά στο 70%.

Ενα τρίτο ερώτημα αφορά το ύψος της πραγματικής έκπτωσης συγκριτικά με τα σημερινά τιμολόγια της αγοράς για την δεύτερη και μεγαλύτερη νέα κατηγορία ΚΟΤ. Δηλαδή αυτήν που θα περιλαμβάνει δυνητικά τα 1,35 εκατ. νοικοκυριά που έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα. Σ’ αυτή την κατηγορία, το ρεύμα θα χρεώνεται με έκπτωση 4,5 σεντς / κιλοβατώρα επί του ανταγωνιστικού πάντα σκέλους του τιμολογίου αναφοράς (δηλαδή επί των 13 σεντς /κιλοβατώρα). Συνεπώς θα πληρώνουν γύρω στα 8,5 λεπτά / κιλοβατώρα. Εδώ η έκπτωση στο σύνολο του τιμολογίου διαμορφώνεται στο 35%.

Εδώ όμως και καιρό, είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού, ώστε οι ιδιώτες πάροχοι παρέχουν μεσοσταθμικές εκπτώσεις ύψους 30%-32% στους πελάτες τους, ποσοστό που έχει πλησιάσει και η ΔΕΗ. Συνεπώς στην πράξη, το επιπλέον όφελος γι' αυτή τη δεύτερη κατηγορία ΚΟΤ, δεν θα είναι παρά της τάξης του 3%-4%. 


Τέλος ένα ερώτημα είναι κατά πόσο οι ιδιώτες πάροχοι βλέπουν ευκαιρίες στη διεύρυνση του ΚΟΤ. Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς οι δικαιούχοι ΚΟΤ ανήκουν σε όσους αφήνουν συχνά απλήρωτους λογαριασμούς. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης πάνω από 340.000 δικαιούχοι του ΚΟΤ έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς στην εταιρεία που φθάνουν συνολικά τα 350 εκατ. ευρώ.


Παρ’ όλα αυτά, και επειδή πελάτες ΚΟΤ, έστω λίγους, έχουν και οι ιδιώτες πάροχοι, σίγουρα τα εμπορικά τους τμήματα θα αξιολογήσουν τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης. Κυρίως, όπως λέει στο "Energypress" παράγοντας του χώρου, θα εξετασθεί κατά πόσο μπορεί να δημιουργήσει περιθώρια ανταγωνισμού αυτό το επιπλέον όφελος 3%-4% που συνεπάγεται το νέο ΚΟΤ στη δεύτερη κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου