Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Νέα συλλογική σύμβαση: Κλειδωμένους μισθούς μέχρι το 2021 στα τωρινά επίπεδα επιδιώκει η ΓΕΝΟΠ


Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν και του χρόνου τέτοια εποχή η ΔΕΗ μπορεί να έχει μείνει η μισή από τη σημερινή, η ΓΕΝΟΠ επιδιώκει να “κλειδώσει” από τώρα μισθούς και εργασιακά, προκειμένου να μην βρεθεί αντιμέτωπη με εκπλήξεις.


Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να δει κανείς την αυριανή συνάντηση του συνδικάτου με τη διοίκηση της ΔΕΗ με αντικείμενο την νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας. Η υφιστάμενη εκπνέει το Φεβρουάριο του 2018 και η νέα θα έχει διάρκεια μέχρι το 2021, διάστημα στο οποίο μπορεί να έχουν συμβεί τα πάντα. Από μεταβίβαση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ σε ιδιώτες έως πώληση του 17% των μετοχών της επιχείρησης.

Βασικό αίτημα με το οποίο προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις η ΓΕΝΟΠ είναι να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα μισθών και τα άλλα εργασιακά κεκτημένα για μια ακόμη τριετία. Στην πράξη η διοίκηση του σωματείου θα ζητήσει από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη να κάνει πράξη τη δέσμευσή του ότι δεν θα θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, βάζοντας μεταξύ άλλων σαν αιτήματα τα εξής :

Να μην υπάρξουν μισθολογικές μειώσεις, διατηρώντας τις απολαβές στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, με βάση και τους περιοριστικούς όρους του νόμου 3833/2010.

Να κλείσει το θέμα που αφορά τον μη συμψηφισμό του εφάπαξ με την αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης εργαζομένου. Στην πράξη αυτό σημαίνει κάθε φορά που θα κρίνεται σκόπιμο να μειωθεί το προσωπικό, να μην συμψηφίζεται το εφάπαξ με την αποζημίωση, όπως είχε επιχειρηθεί να γίνει πέρυσι.

Το ζήτημα είχε έρθει στην επικαιρότητα όταν στις αρχές του 2017, η ΔΕΗ είχε επιδιώξει να "ξεφορτωθεί" δίνοντας μπόνους 15.000 ευρώ, περίπου 200 εργαζόμενους ηλικίας πέριξ των 60 ετών, οι οποίοι αν και πληρούσαν τα κριτήρια συνταξιοδότησης δεν αποχωρούσαν από την εργασία, λόγω των περικοπών στις συντάξεις των ΔΕΚΟ.

Τελικά, οι 180 δέχτηκαν να αποχωρήσουν οικοθελώς παίρνοντας το μπόνους, ωστόσο 19 εργαζόμενοι αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αναγκαστεί να τους απολύσει. Μάλιστα οι 4 τελευταίες απολύσεις είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το θέμα που είχε προκύψει με τους 200, ήταν ότι σε περίπτωση που δεν αποχωρούσαν οικειοθελώς, η ΔΕΗ είχε διαμηνύσει ότι θα τους απολύσει καταβάλλοντας τη νόμιμη αποζημίωση, η οποία ωστόσο θα συμψηφιζόταν με το εφάπαξ που δικαιούνται. 
Στη νέα λοιπόν τριετή συλλογική σύμβαση, η ΓΕΝΟΠ επιχειρεί να αποσυνδέσει την αποζημίωση απόλυσης από το εφάπαξ, ώστε να πάψουν να συμψηφίζονται. Εκτιμά ότι εφόσον το αίτημα ικανοποιηθεί, τότε όσοι πλησιάζουν τα όρια συνταξιοδότησης θα αποχωρούν κανονικά από την εργασία τους, και δεν θα χρειαστεί ξανά η ΔΕΗ να απολύσει. 


Η διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, ενώ εκρεμμούν επίσης αλλαγές άρθρων του κανονισμού που έχουν σχέση με τα μισθολογικά. Σήμερα ο όμιλος απασχολεί 10.600 εργαζόμενους στη μητρική εταιρεία ΔΕΗ, 6.500 στον ΔΕΔΔΗΕ, και 1.400 άτομα στον ΑΔΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου