Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ELPEDISON: Το πρώτο «όχι» στον λιγνίτη της ΔΕΗ

Της Μαριάννας Τζάννε

Την πρόθεσή τους να μην διεκδικήσουν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ εκφράζουν ανώτατα στελέχη της Elpedison, λίγες μέρες μετά την αποστολή από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ πρόσκλησης για συμμετοχή στο market test.


Η εν πολλοίς αναμενόμενη στάση της ελληνογαλλικής εταιρείας που ελέγχεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον όμιλο Ελλάκτωρ, την Χαλκόρ και την γαλλική Edison, θυγατρική του ενεργειακού κολοσσού της EDF, αποτυπώνει και την απροθυμία των Ευρωπαϊκών αλλά και ελληνικών ομίλων να συμμετάσχουν στο εγχείρημα της πώλησης του λιγνίτη.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η Elpedison σε στενή συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τους άλλους μετόχους εξέτασαν όλα τα δεδομένα και διαπίστωσαν ότι η επένδυση είναι ασύμφορη. Ακόμη και με 6 ευρώ τον τόνο να υπολογιστεί το κόστος των εκπομπών αερίου η επένδυση είναι οριακή. Πόσο μάλλον που οι τιμές τα επόμενα χρόνια θα εκτιναχθούν και που η ΔΕΗ επιδιώκει να βάλλει λεφτά στο ταμείο της από την πώληση. Πληροφορίες δεν αποκλείουν πάντως να εμφανιστούν στο market test, χωρίς αυτό να δημιουργεί καμία προοπτική για την επόμενη μέρα
.
Ενδιαφέρον των Ρουμάνων της Τransgaz για το ΔΕΣΦΑ

Προβληματισμός επικρατεί στα Ελληνικά Πετρέλαια και για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στον οποίο ελέγχουν το 35%. Οι συνεχείς αναβολές για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μαζί με τις πληροφορίες που διακινούνται στην αγορά για παρασκηνιακές επαφές με την πανίσχυρη κοινοπραξία του TAP (της Ιταλικής Snam, της Ισπανικής Enagás Internacional, της Βελγικής Fluxys και της Ολλανδικής Gasunie), αυξάνουν την ανησυχία για μη επιθυμητό τίμημα.

Στα νέα κομμάτια του παζλ προστίθενται οι πληροφορίες ότι η ρουμανική Transgaz, η οποία είχε αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπράξει με την ισπανική Regasificadora del Noroeste που αποτελεί το δεύτερο σχήμα που διεκδικεί το ΔΕΣΦΑ. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι Ρουμάνοι είχαν συναντηθεί και στο παρελθόν με τα ΕΛΠΕ, τείνοντας χείρα συνεργασίας χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ παρατείνεται έως τις 14 Φεβρουαρίου (από 22 Δεκεμβρίου), παράταση που έχουν ζητήσει οι δύο ενδιαφερόμενοι. Ωστόσο οι συνεχείς αναβολές ενέχουν κινδύνους για την ιδιωτικοποίηση. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, εάν η υποβολή των προσφορών ξεφύγει πέραν της επίμαχης περιόδου τότε θα πρέπει το due diligence (έλεγχος οικονομικών στοιχείων) να γίνει με βάσει τα οικονομικά μεγέθη του 2017, κάτι που θα δημιουργήσει νέο γύρο καθυστερήσεων τουλάχιστον 2-3 μηνών καθώς η προκήρυξη του διαγωνισμού έχει βασιστεί στα μεγέθη του 2016. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ από τα ΕΛΠΕ.


Τα Ελληνικά Πετρέλαια δηλώνουν ότι τίμημα κάτω από 400 εκατομμύρια θα είναι φιάσκο για το διαγωνισμό όταν ο ΔΕΣΦΑ έχει διαθέσιμα 200 εκ. ευρώ και ένα τεράστιο έργο στην Ρεβυθούσα με συνολικές επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου