Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

ΕΕ: Συμφωνία για τους Στόχους του 2030 Σχετικά με την Ανανεώσιμη Ενέργεια

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες, Δευτέρα, για τους στόχους του 2030 σχετικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εν αναμονή της έναρξης, το 2018, των διαβουλεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει ζητήσει πιο φιλόδοξους στόχους για την πράσινη ενέργεια.


Οι υπουργοί δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να καλύπτεται τουλάχιστον το 27% της ενέργειας της ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, αυξάνοντας τον αντίστοιχο στόχο για 20% έως το 2020.

Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να αυξηθεί ο στόχος αυτός σε 35%, επίπεδο που επίσης πρότεινε μια ομάδα μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού την περασμένη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων, οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης για το μερίδιο των ανανεώσιμων καυσίμων που θα χρησιμοποιούνται στις μεταφορές, ορίζοντας ταυτόχρονα ένα ανώτατο όριο για τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, των οποίων οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυξάνουν τον ανταγωνισμό σχετικά με τη χρήση γεωργικής γης έναντι των καλλιεργειών που προορίζονται για παραγωγή τροφίμων.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει ως στόχο τα ανανεώσιμα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στις οδικές μεταφορές να ανέρχονται σε 14% ως το 2030, προβλέποντας, επίσης, την παροχή κινήτρων για τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.
Το γεγονός ότι περιλήφθησαν οι σιδηροδρομικές μεταφορές στους στόχους των ανανεώσιμων μεταφορών επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς μεγάλα τμήματα του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου έχουν ήδη εξηλεκτριστεί.

«Το επίπεδο των φιλοδοξιών είναι σαφώς ανεπαρκές», δήλωσε στους υπουργούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα, Miguel Arias Canete.

Σύμφωνα με τον κ. Canete, με το κόστος της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να πέφτει συνεχώς, η ΕΕ θα μπορούσε να θέσει ως στόχο το 30% του ενεργειακού της μίγματος να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές με πρακτικά τις ίδιες ή ακόμη και μικρότερες επενδύσεις από αυτές που θα απαιτηθούν για να φθάσει στο 27%.

«Οι μειώσεις του κόστους των ανανεώσιμων πηγών είναι θεαματικές, τόσο στην ηλιακή όσο και στην αιολική ενέργεια», εξήγησε ο Canete κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση κατά τις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το 2018 σχετικά με τα τελικά νομικά κείμενα για τα θέματα αυτά.

Οι στόχοι της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντάσσονται σε ένα σύνολο προτάσεων με σκοπό να μειωθούν - ως το 2030- οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με εκείνες του 1990, και να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, που είναι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς.


Οι Υπουργοί κατέληξαν επίσης σε μια κοινή θέση σχετικά με ένα σύνολο κανόνων για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η παροχή στους καταναλωτές περισσότερο ‘έξυπνων’ μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και η εκχώρηση στους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων του δικαιώματος να λειτουργούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου