Την εκτίμηση αρκετών ότι το market test για την "αποεπένδυση" του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ ενδεχομένως να αποτελεί την απαρχή άλλων εξελίξεων στο συγκεκριμένο πεδίο επιβεβαιώνουν ουσιαστικά μιλώντας στο energypress πηγές της DG Comp.
Με τη διαδικασία να έχει ήδη ξεκινήσει και άπαντες να
περιμένουν τις κινήσεις των υποψήφιων/πιθανών επενδυτών, από μεριάς της Κομισιόν αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες κινήσεις της Κομισιόν θα εξαρτηθούν από την έκβαση του market test. Εφόσον αυτές κριθούν ικανοποιητικές και η Κομισιόν πειστεί ότι η πώληση μονάδων και ορυχείων μπορεί να ολοκληρωθεί με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, τότε η υπόθεση «λιγνίτες της ΔΕΗ» θα μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς η Κομισιόν διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει στην ελληνική πλευρά τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει το θέμα. Η απόφασή της, τότε, θα είναι δεσμευτική για τη ΔΕΗ.
Όπως εξήγησε στο energypress εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά την οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2016, με την οποία απορρίφθηκε η έφεση της ΔΕΗ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Κομισιόν του 2008 και του 2009.
Οι συζητήσεις που ακολούθησαν με τις ελληνικές αρχές οδήγησαν στην υποβολή μιας πρότασης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς σχετικά με το πώς θα υλοποιηθεί η υποχρέωση αυτή.
Η αρχική εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι οι προτάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν βάση για την επίλυση του θέματος, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο energypress, συμπληρώνοντας όμως ότι όλα θα κριθούν από την πορεία του market test.
«Ξεκινήσαμε ήδη το market test επί των προτάσεων και θα περιμένουμε τα αποτελέσματά του προτού αποφασίσουμε για τα όποια περαιτέρω βήματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Η "καυτή πατάτα" και οι ευκαιρίες της επόμενης ημέρας
Πάντως, τόσο από τη μεριά της κυβέρνησης, όσο και από τη μεριά της ΔΕΗ, εκφράζεται αισιοδοξία (ειδεμή και βεβαιότητα) ότι η έκβαση του market test θα είναι θετική και η διαδικασία της "αποεπένδυσης" θα προχωρήσει βάσει της πρότασης που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά. Άλλωστε, τόσο το ΥΠΕΝ, όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ, έχουν ήδη κάνει τις κινήσεις τους, βολιδοσκοπώντας υποψήφιους επενδυτές, βρίσκοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, θετική ανταπόκριση από αρκετούς, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Το κατά πόσο οι προσδοκίες αυτές θα δικαιωθούν, θα φανεί πολύ σύντομα. Ειδάλλως, το μέλλον των λιγνιτών της ΔΕΗ θα αποφασιστεί στα γραφεία των Βρυξελλών, με την κυβέρνηση να έχει πολύ περισσότερους λόγους από τη διοίκηση της ΔΕΗ να αγωνιά για τις περαιτέρω αποφάσεις της Κομισιόν.
Άλλωστε, έτσι όπως έχουν πάει πλέον τα πράγματα, η διοίκηση της ΔΕΗ μάλλον ανακουφισμένη θα είναι αν φύγει από πάνω της το βάρος του λιγνίτη και μπορέσει μάλιστα να εισπράξει και κάποιο -λιγότερο ή περισσότερο- ικανοποιητικό ποσό, με το οποίο θα μπορέσει να βελτιώσει την οικονομική θέση της επιχείρησης ή και να χρηματοδοτήσει τη στροφή σε άλλες ενεργειακές δραστηριότητες.
Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας που παρέχει ο λιγνίτης, όμως, καθώς και η επόμενη μέρα στις περιοχές των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων, είναι μια "καυτή πατάτα" στα χέρια της κυβέρνησης (είτε αυτής, είτε της επόμενης, ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις)...
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου