Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Άρχισε αγορές αερίου από τον Προμηθέα η ΔΕΗ: 840 χιλιάδες μεγαβατώρες η προμήθεια του 2018

 
Χρήστος Στεφάνου
Μετά τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς αλλά και έναν σημαντικό αριθμό βιομηχανιών που μέσα στο 2017 προμηθεύτηκαν ποσότητες αερίου απευθείας από την κοινή εταιρεία της ρωσικής Gazprom και του ομίλου Κοπελούζου, Prometheus Gas, το 2018 έφτασε η στιγμή και η ΔΕΗ να διευρύνει το portfolio των προμηθευτών της, πέρα από τη
ΔΕΠΑ. Έτσι, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε προ ημερών το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, η ΔΕΗ θα προμηθευτεί το 2018 από τον Προμηθέα ποσότητα 839.500 MWhth, που θα καλύψει ένα μέρος των αναγκών της για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που διαθέτει. 
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Energypress φέτος ο Προμηθέας αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με πωλήσεις κοντά στο 1 δις κυβικά μέτρα, όγκος που αντιστοιχεί με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις για το σύνολο της κατανάλωσης του έτους στο 20% της συνολικής ζήτησης της ελληνικής αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι συμβολαιοποιήσεις για την επόμενη χρονιά, έχουν ξεπεράσει το 1 δις κυβικά μέτρα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται σε ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανικούς πελάτες, αλλά και προς τις εταιρείες παροχής αερίου, που αποκτούν πλήρη ελευθερία κινήσεων ως προς την προμήθειά τους. 
Το παζλ της αγοράς πάντως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχέδια της Μυτιληναίος που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου με συνολικές ετήσιες ανάγκες της τάξης του 1,5 δις κυβικά μέτρα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Ε. Μυτιληναίος σε δηλώσεις του στο Reuters είχε αναφερθεί στο θέμα σημειώνοντας ότι η Μυτιληναίος θα μπορούσε σύντομα να εμπορεύεται μέσω της M&M Gas ποσότητες της τάξης του 1 δις κυβικών μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η αγορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είχε κλείσει στα 2,9 δις κυβικά μέτρα πωλήσεις με την αξία να υπολογίζεται λίγο κάτω από το 1 δις ευρώ.  Το 2017 η αγορά του αερίου έχει εκτιναχθεί στα 5 δις κυβικά μέτρα και ήδη οι βασικοί παίκτες έχουν γίνει τρεις.
Το ενδιαφέρον στην αγορά αερίου είναι ότι παρά τη δυναμική είσοδο νέων παικτών, η ΔΕΠΑ καταφέρνει να διατηρεί θετικό πρόσημο πετυχαίνοντας αύξηση 9% των πωλήσεων σε όγκο και ενισχύοντας κατά 32% τη λειτουργική κερδοφορία της (EBITDA) στα 223 εκ. ευρώ. Πρακτικά δηλαδή όλοι οι παίκτες και η ΔΕΠΑ επωφελήθηκαν από την αύξηση της ζήτησης για αέριο. Το ίδιο πιθανότατα θα συμβεί και το 2018, όπου ας σημειωθεί αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στο σύστημα και η μονάδα Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ, ενισχύοντας τη συνολική ζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου