Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Σε επιφυλακή το ενεργειακό σύστημα λόγω ψύχους - Όλα τα μάτια στραμμένα στη Γαλλία

 
Χάρης Αποσπόρης
Σε μια κρίσιμη περίοδο εισέρχεται από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες ο ενεργειακός τομέας της Ευρώπης, καθώς το ψύχος που θα επικρατήσει σε συνδυασμό με τα προβλήματα στο στόλο πυρηνικών μονάδων της Γαλλίας δημιουργούν τις συνθήκες για πιθανές ελλείψεις.
Όπως είναι γνωστό, η θερμοκρασία στη χώρα μας αλλά και
σε άλλες περιοχές πρόκειται να μειωθεί έως και κατά 10 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας έτσι τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση. Βεβαίως, το ψύχος δεν αναμένεται να είναι τόσο έντονο όσο στις περσινές περιόδους του ενεργειακού συναγερμού, ενώ οι κρατικές αρχές δηλώνουν πως έχουν λάβει τα μέτρα τους για φέτος σε μεγάλο βαθμό.
Το πρόβλημα, όμως, φέτος όπως και πέρυσι, ακούει στο όνομα Γαλλία. Η παραγωγή των πυρηνικών μονάδων της βρίσκεται κατά τη διάρκεια του 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα του νέου αιώνα παρόλο που χθες η ισχύς σκαρφάλωσε πρόσκαιρα στα 52 γιγαβάτ.
Όπως αναφέρει το Platts, η EDF δήλωσε ότι θα επαναφέρει σε λειτουργία πέντε μονάδες αυτή την εβδομάδα, αλλά περιέκοψε εκ νέου τις προβλέψεις για την παραγωγή της λόγω των διαρκών καθυστερήσεων στις επιστροφές των μονάδων από τη συντήρηση.
Η μέση ισχύς των μονάδων βρίσκεται στα 50 γιγαβάτ αυτό το μήνα και κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου η παραγωγή υπολείπεται κατά 14 γιγαβατώρες από τους υπολογισμούς, ποσότητα που μεταφράζεται σε 28 φορτία LNG. Δεδομένου του μεγέθους του γαλλικού στόλου και της περσινής εμπειρίας με το «ντόμινο» των ελλείψεων από χώρα σε χώρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη Γαλλία στο εξής…


https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου