Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Στροφή της ΔΕΗ με ενεργό εμπλοκή στις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας


Υπέγραψαν ΔΕΗ-ΕΤΕπ δανειακή σύμβαση ύψους 85 εκατ. για 18 έργα ΑΠΕ - Μ. Παναγιωτάκης: Δεν έχουμε εμμονή με τον λιγνίτη

Την στροφή της ΔΕΗ στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τον πιο εμφατικό τρόπο σηματοδοτεί η χθεσινή υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 85 εκατ. ευρώ για συνολικά 18 έργα ΑΠΕ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της ΔΕΗ.


Με το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθεί περίπου το 75% του προγράμματος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που αφορά αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά, υφιστάμενα και νέα, σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, με το δάνειο αυτό θα στηριχθεί η αποκατάσταση (repowering) πολυάριθμων αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και η κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών σταθμών και αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο χρηματοδότη επενδύσεων σε ΑΠΕ παγκοσμίως.

"Δεν έχουμε εμμονή με τον λιγνίτη"

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης κατά την εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβαση χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την χρηματοδότηση αυτή, καθώς αφορά ανανεώσιμες πηγές «κάτι που και συμβολικά και σημειολογικά δείχνει την στροφή της ΔΕΗ στις επενδύσεις στις ΑΠΕ».

Επισήμανε δε ότι η στροφή αυτή της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση, ανάπτυξη και αξιοποίηση όλων των μορφών ΑΠΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή και μάλιστα κορυφαίο στρατηγικό στόχο, δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιουργούν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι ευρωπαϊκές πολιτικές απανθρακοποίησης, η ευρωπαϊκή ενεργειακή ενοποίηση και βέβαια η συγκυρία για την χώρα και ειδικότερα για τη ΔΕΗ που υποχρεούται να προχωρήσει σε αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού της δυναμικού.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι αυτή την περίοδο στη ΔΕΗ μελετάται ο καταλληλότερος τρόπος με τον οποίο θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, «ώστε όχι μόνο να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, αλλά να αντικαταστήσουμε με τον πιο συμφέροντα τρόπο για την επιχείρηση αυτή την μείωση της παραγωγής μας σε συμβατικά καύσιμα και ιδιαίτερα σε λιγνίτη».

Κατέστησε παράλληλα σαφές πως «το γεγονός ότι αναπτύσσουμε και με μονοπωλιακό τρόπο και εκμεταλλευόμαστε τον λιγνίτη δεν σημαίνει κανενός είδους εμμονή ή μονομερή προσήλωση σε αυτό το καύσιμο». Όπως εξήγησε, η λιγνιτική παραγωγή σε κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό είναι κάτι αναγκαίο για την χώρα, δεν είναι αναγκαίο για τη ΔΕΗ, η οποία επιτελεί ένα εθνικό καθήκον εκμεταλλευόμενη τον λιγνίτη.

Επανέλαβε ότι οι επενδύσεις που κάναμε για τον λιγνίτη έχουν φτάσει πια στα όριά τους, ενώ η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 είναι η τελευταία μεγάλη επένδυση που κάνουμε για τον λιγνίτη και γι’ αυτό η αποεπένδυση πρέπει να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και θα προσπαθήσουμε να πετύχει. Εκτός των άλλων, πρόσθεσε, αυτό θα σημάνει και επένδυση στην λιγνιτική παραγωγή στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Φλώρινα, ώστε η χώρα να διαθέτει ένα μίνιμουμ λιγνιτικής παραγωγής παράλληλα βέβαια με την εκπλήρωση των στόχων -που θα το πετύχουμε, ήδη είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση - της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενεργός εμπλοκή πια του ομίλου ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα δώσει μια νέα δυναμική και θα διαμορφώσει τις ορθότερες κατά το δυνατόν συνθήκες ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας, «χωρίς επανάληψη των λαθών του παρελθόντος, τα οποία πληρώνουμε ακόμα και σήμερα».

Υπογράμμισε δε ότι μπορεί μεν η ενέργεια να είναι αντικείμενο επενδύσεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, «όμως δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας και δεν μπορεί να είναι μόνο επενδύσεις προσανατολισμένες στο γρήγορο και το εύκολο κέρδος, πράγμα το οποίο το πληρώνουμε και σαν επιχείρηση εμείς, αλλά κυρίως οι καταναλωτές και η εθνική οικονομία».

Παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτσης, ο οποίος χαρακτήρισε κρίσιμη την υπογραφή της σύμβασης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για παραγωγική ανασυγκρότηση, δεδομένου ότι αφορά: τις ΑΠΕ και τους στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τα νησιά μας, την ΔΕΗ με την εμπειρία και την ιστορία της που θα πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση στο νέο ενεργειακό μέλλον και την ΕΤΕπ ως εταίρο.

Τι χρηματοδοτείται

Το νέο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα στηρίξει επενδύσεις σε μικρά αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων στα νησιά Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο και Ψαρά, και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Καρδίτσα.

Περιλαμβάνει την αποκατάσταση (repowering) υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, καθώς και την κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων σε νέες περιοχές.

Παράλληλα, θα στηρίξει την αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός σταθμού στην Άρτα (έργο Λούρου) και ενός στο Βέρμιο, στη Βόρεια Ελλάδα – καθώς και την κατασκευή δύο νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός στο Σμόκοβο και ενός στο Μακροχώρι, στην Κεντρική Ελλάδα.

Συνολικά από τα 18 έργα: τα 4 είναι υδροηλεκτρικά, 2 αφορούν ανακατασκευές και τα άλλα δύο θα είναι καινούργια, και τα υπόλοιπα 14 είναι αιολικά εκ των οποίων τα 3 θα είναι καινούργια και τα άλλα 11 ανακατασκευές. Τα αιολικά αναμένεται να είναι έτοιμα έως τον Μάρτιο του 2019 ενώ τα υδροηλεκτρικά λίγο αργότερα.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η παραγωγή ΑΠΕ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 90 MW συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ.


Το νέο 16ετές δάνειο με τετραετή περίοδο χάριτος είναι η πρώτη χρηματοδότηση που χορηγεί στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η ΕΤΕπ, η οποία είναι ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της ΕΕ και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης επενδύσεων ΑΠΕ στον κόσμο. Το δάνειο της ΕΤΕπ αναμένεται να εξασφαλιστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου