Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Παναγιωτάκης: Πέντε "προαπαιτούμενα" για να μπορέσει να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες


Στις προϋποθέσεις αλλά και τα κενά που θα πρέπει να καλυφθούν από την πλευρά της ΔΕΗ και του κράτους, ούτως ώστε να οδηγηθεί σε επιτυχία ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών της εταιρείας, αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας χρηματοδότησης των 18 έργων ΑΠΕ της ΔΕΗΑΝ από την ΕΤΕΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η προκήρυξη του διαγωνισμού μπορεί να βγει την 1η Ιουνίου, ωστόσο για να έχει επιτυχία θα πρέπει να απαντηθούν οι ανησυχίες και να επιλυθούν τα ανοιχτά θέματα που έχουν επισημάνει οι επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη θα πρέπει:
  • Να προσδιοριστεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός και ο ρόλος του λιγνίτη σε αυτόν
  • Να απαντηθεί το εάν οι μονάδες θα δικαιούνται την αποζημίωση ΑΔΙ στο μόνιμο μηχανισμό ευελιξίας
  • Να λυθούν τα αδειοδοτικά ζητήματα
  • Να επιλυθεί η εκκρεμότητα με το ορυχείο της Βεύης
  • Να έχει αποφασιστεί ο μοντέλο της αγοράς στο πλαίσιο του target model

Από την πλευρά της η ΔΕΗ θα αποσαφηνίσει ποιες είναι οι απαραίτητες θέσεις εργασίας στις προς πώληση μονάδες, αν και όπως τονίστηκε οι εργαζόμενοι θα διασφαλιστούν πλήρως.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι το ερωτηματολόγιο του market test έχει αποσταλεί σε συνολικά 7 κινεζικές εταιρείες μεταξύ των οποίων σε όλες όσες έχουν εμπλακεί ή δείξει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Έχει αποσταλεί επίσης σε όλες τις ελληνικές ενεργειακές εταιρείες αλλά και σε βιομηχανίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου