Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ma Kai συναντήθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, παρουσία κυβερνητικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Η Κίνα, τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί σε έναν πολύ
σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο για την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, που εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, στοχευμένα, σε συγκεκριμένους τομείς και με συγκεκριμένες δράσεις.
Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία «One Belt, One Road» γεγονός για το οποίο η κινεζική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της. Σημείωσε δε, τις επενδυτικές ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα, με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να επιβεβαιώνει το υπαρκτό ενδιαφέρον κινεζικών επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση στη χώρα, ιδιαίτερα μέσω επενδυτικών δράσεων στον τομέα των υποδομών (μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό, ειδική αναφορά έγινε, τόσο από τον κ. Δραγασάκη όσο και από τον κ. Μa Kai, στο θετικό παράδειγμα της Cosco, που μπορεί να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά στο κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της Μεσογείου.
Η κινεζική πλευρά εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή εταιρειών σε έργα που ήδη καθιστούν την Ελλάδα μεταφορικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος κάλεσε την κινεζική πλευρά να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων Πειραιά - Βελιγραδίου - Βουδαπέστης και Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, και από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ειδική αναφορά έγινε, επίσης, στο ζήτημα της πώλησης και αναβάθμισης λιγνιτικών μονάδων, με την ελληνική πλευρά να καλεί κινεζικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στο σχετικό διαγωνισμό.
Ως προς τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο αντιπρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση προς τις κινεζικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά και ως πάροχοι υπηρεσιών.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα, με την κινεζική να δίνει έμφαση σε αναπτυξιακές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τη σημασία ίδρυσης υποκαταστήματος της China Development Bank στην Ελλάδα, ενώ κάλεσε κινεζικές τράπεζες να συνεργαστούν με ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Παράλληλα, εξέτασαν τις δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς εμπορικής συνεργασίας στην κατεύθυνση της αύξησης των εξαγωγών ελληνικών, κυρίως αγροτικών, προϊόντων προς την Κίνα, με στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος που υφίσταται σε βάρος της Ελλάδας.
http://www.enikonomia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου