Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ο πόλεμος τιμών και προσφορών στην ηλεκτρική ενέργεια

Ο πόλεμος τιμών και προσφορών στην ηλεκτρική ενέργεια 
Τα βασικά προϊόντα για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση των ανεξάρτητων προμηθευτών ρεύματος και της ΔΕΗ. Φθηνότερη έως και 20% η τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με τη δημόσια εταιρία. Οι προσφορές και οι συμβουλές για αλλαγή προμηθευτή ρεύματος.
Πόλεμος τιμών και προσφορών ανάμεσα στις ιδιωτικές
εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκοντας την απόσπαση μεριδίων πελατών από τη ΔΕΗ.
Στα όπλα των ανεξάρτητων ή εναλλακτικών προμηθευτών περιλαμβάνονται τόσο οι μειωμένες τιμές της κιλοβατώρας ρεύματος για την κατανάλωση ρεύματος, όσο και έξτρα προσφορές που ρίχνουν σημαντικά το κόστος ηλεκτροδότησης, σε σχέση πάντα με τη δημόσια επιχείρηση.
Το Euro2day.gr παρουσιάζει αναλυτικό πίνακα με βασικά προϊόντα οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά προμηθευτή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές χρέωσης με το νυχτερινό ή μειωμένο ρεύμα. Πρόκειται για το γνωστό στο ευρύ κοινό «Γ1 Νυχτερινό της ΔΕΗ».
Η επιλογή των τιμών έγινε ανεξάρτητα από τις ειδικές προσφορές που κάνουν οι εταιρίες παροχής ρεύματος. Αφορά τα οικογενειακά πακέτα με ημερήσια και νυχτερινή χρέωση και, όπως προαναφέρθηκε, είναι τα βασικά προϊόντα. Ακόμη και σε αυτά, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των τιμολογίων των ανεξάρτητων εταιριών σε σχέση με τη δημόσια επιχείρηση, το όφελος στην τιμή της κιλοβατώρας από την ημερήσια κατανάλωση φτάνει έως και 11% για καταναλώσεις έως 2.000 κιλοβατώρες και έως 20% για μεγαλύτερες των 2.001.
Από τον πίνακα του Euro2day.gr είναι δυνατόν ένας καταναλωτής να κάνει μία πρώτη σύγκριση και από κει και πέρα να αναζητήσει σε κάθε εταιρία ξεχωριστά τις προσφορές, όπως και τους όρους της σύμβασης. Αξίζει να τονιστεί επίσης πως οι προμηθευτές, ανάλογα με την τιμολογιακή τους πολιτική, άλλοι έχουν δύο κλιμάκια κατανάλωσης -μέχρι 2.000 κιλοβατώρες και άνω των 2.000-, κάποιοι έχουν ενιαία χρέωση ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης, ενώ υπάρχουν και εταιρίες οι οποίες χρεώνουν και πάγιο.
Επίσης το Euro2day.gr παρουσιάζει ενδεικτικά ανά προμηθευτή και τις μεγάλες προσφορές που έχουν σε εξέλιξη. Ως επί το πλείστον τρέχουν εφόσον γίνουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σχεδόν όλοι εφαρμόζουν εκπτώσεις για την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού. Οι τελευταίες φτάνουν και το 30% επί της ανταγωνιστικής τιμής ρεύματος.
Υπάρχουν και εταιρίες οι οποίες προσφέρουν κάρτες υγείας αλλά και ασφάλιση για την εμπρόθεσμη αποπληρωμή του λογαριασμού, σε περίπτωση που ο πελάτης δεν μπορεί. Φυσικά και σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς είναι δυνατόν να διαφοροποιούνται οι τιμές της κιλοβατώρας.
Αναλυτικά ανά εταιρία, οι κυριότερες προσφορές (για όσους προμηθευτές τρέχουν προωθητικές ενέργειες) έχουν ως εξής:

Protergia

Η εταιρία της «Μυτιληναίος» τρέχει... αυτήν την περίοδο προσφορά η οποία απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες. Προϋπόθεση είναι να παρουσιάζουν συνέπεια στην πληρωμή των λογαριασμών τους και να υποβάλουν αιτήσεις παροχής στην Protergia μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2018:
* 30% έκπτωση στις χρεώσεις ενέργειας ημέρας και παγίου για 18 ολόκληρους μήνες.
* Χωρίς εγγύηση, με την εξόφληση μέσω πάγιας εντολής τραπεζικού λογαριασμού.
* Έλεγχο του λογαριασμού και εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την υπηρεσία myprotergia.
Η Protergia συνεργάζεται επίσης με την εταιρία Γερμανός. Στα καταστήματα της τελευταίας, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας της θυγατρικής της «Μυτιληναίος».

ΗΡΩΝ

Η ΗΡΩΝ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει σε εξέλιξη προσφορά με την οποία δίνει τη χαμηλή νυχτερινή χρέωση ακόμη και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, αρκεί η σύμβαση με τον ενδιαφερόμενο πελάτη να είναι 24μηνης διάρκειας. Η χρέωση ενέργειας είναι 0,06590 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιο 4,50 ευρώ ανά μήνα.
Η ΗΡΩΝ, στην οποία συμμετέχουν και οι ενεργειακοί όμιλοι ENGIE και Qatar Petroleum, έχει επίσης συνεργασία με τη Wind. Από τα καταστήματά της διατίθενται τα προϊόντα της εταιρίας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο πρόγραμμα επιβράβευσης yellow της Τράπεζας Πειραιώς.

Elpedison

Η εταιρία που συστήθηκε από τις Edison-Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ δίνει για όσους κάνουν αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 τιμολόγηση με 1 ευρώ την ημέρα για τους τέσσερις πρώτους λογαριασμούς καθώς και δωροεπιταγή 50 ευρώ στα καταστήματα Public, Media Markt, Electronet και ΦΩΣ.
Μία επίσης από τις παροχές της είναι προϊόν ηλεκτρικού ρεύματος με «εξασφάλιση πληρωμής» σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρία ΑΧΑ. Αναλαμβάνει η ασφαλιστική την πληρωμή, σε περίπτωση αδυναμίας του πελάτη. Προσοχή, όμως, σε αυτό το προϊόν αλλάζουν οι τιμές ρεύματος.
Παρέχει ακόμα και έκπτωση έως και 21% για την εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

ΔΕΗ

Η δημόσια εταιρία συνεχίζει το πρόγραμμα έκπτωσης συνέπειας 15% σε όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς και επιπλέον 6% σε εκείνους που θα επιλέξουν να προπληρώσουν την ετήσια κατανάλωση ρεύματος.

NRG

Η ενεργειακή εταιρία του ομίλου «Χανδρής» προσφέρει για εκείνους που θα υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 με 18μηνη δέσμευση, πέντε ώρες δωρεάν ρεύμα ημερησίως για πέντε ολόκληρους μήνες. Οι δωρεάν ώρες υπολογίζονται με έκπτωση στην υψηλότερη χρέωση, που είναι αυτή της ημερήσιας κατανάλωσης, ακόμα και για τους καταναλωτές που μπορεί να έχουν νυχτερινό ρεύμα!
Μετά το τέλος των πέντε μηνών, οι καταναλωτές εντάσσονται στα βασικά προγράμματα της NRG. Ο προμηθευτής διαφημίζει πως και τότε οι πελάτες του θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν έως 13% έκπτωση στη χρέωση ενέργειας και επιπλέον 15% έκπτωση, εφόσον είναι συνεπείς με την εξόφληση του λογαριασμού τους.

Watt and Volt

Η Watt and Volt διαφημίζει έκπτωση έως 25% στα τιμολόγιά της ενώ προσφέρει στους πελάτες της και την παροχή κάρτα υγείας Med της New Health System, αξίας 95 ευρώ. Αφορά σε ιατρικές εξετάσεις και άλλες παροχές υγειονομικής περίθαλψης.

Volterra

Η Volterra της J&P ΑΒΑΞ +8,60% ΑΒΑΞ δίνει 50% έκπτωση στην εγγύηση του προηγούμενου παρόχου και 100% έκπτωση σε περίπτωση ενεργοποίησης πάγιας εντολής εξόφλησης λογαριασμών. Επιπλέον, οι πελάτες της θα έχουν και 10% επιπλέον έκπτωση συνέπειας, σε περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού ρεύματος.

KEN

Η εταιρία ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη προσφέρει:
* Μη καταβολή εγγύησης στην περίπτωση εξόφλησης μέσω πάγιας εντολής.
* Εκπτωση 15% στην ημερήσια κατανάλωση με την εμπρόθεσμη πληρωμή των οφειλών.
* Με την εμπρόθεσμη εξόφληση των πρώτων 6 λογαριασμών επιστροφή του 50% της εγγύησης.
Τέλος, η εταιρία συνεργάζεται με τη CYTA.

ΖeniΘ

Η ZeniΘ, η εταιρία παροχής αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας μπαίνει κι αυτή στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας έκπτωση συνέπειας 15% και έκπτωση 10% σε όσους κάνουν αίτηση μέχρι το τέλος του 2017.

ΕΛΤΑ

Τα ΕΛΤΑ προσφέρουν 10% έκπτωση στην εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Συμβουλές για αλλαγή προμηθευτή

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με όσα συμβουλεύει η ΡΑΕ, πριν επιλέξουν εναλλακτικό προμηθευτή ρεύματος, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:
1. Θα πρέπει βάσει των τελευταίων τριών εκκαθαριστικών λογαριασμώνηλεκτρικού ρεύματος που καλύπτει την περίοδο ενός χρόνου, να υπολογίσουν αθροιστικά:
* πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουν ετησίως (σε kWh) και
* πόσα χρήματα ξοδεύουν για αυτήν την κατανάλωση (εξαιρώντας «χρεώσεις προς τρίτους» όπως ΕΡΤ, Δημοτικά Τέλη, κλπ και άλλα τέλη).
Ο υπολογισμός του ενεργειακού τους προφίλ με βάση το έτος είναι απαραίτητος, προκειμένου να συνυπολογίσουν όλες τις εποχιακές τους συνήθειες στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Να ζητούν γραπτή προσφορά από τον υποψήφιο προμηθευτή. Για να καταλήξουν στην πιο συμφέρουσα οικονομικά προσφορά, δεν πρέπει να αρκεστούν σε αναφορές σε γενικά ποσοστά εκπτώσεων ή και σε τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες ανά μονάδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (δηλ. kWh). Ο ορθότερος τρόπος σύγκρισης είναι ο υπολογισμός της νέας οικονομικής προσφοράς βάσει της δικής τους ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης, δηλαδή του ετήσιου «ενεργειακού προφίλ». Στη συνέχεια οι καταναλωτές δίνουν αυτά τα στοιχεία στην εταιρία και ζητούν:
* να τους δώσει εγγράφως μία οικονομική προσφορά με τις ισχύουσες τιμές της, για ένα 12μηνο, βάσει των στοιχείων του ετήσιου «ενεργειακού τους προφίλ» και
* να τους εκτιμήσει αντίστοιχα το κόστος για ένα 12μηνο με τις ισχύουσες τιμές του τωρινού τους προμηθευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου