Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Εξοδο για 1.000 άτομα “δείχνει” η πρώτη μεγάλη εθελουσία στη ΔΕΗ - Στα 35 εκατ ευρώ το κόστος, πολλαπλάσιο το όφελος

 
Σε έναν αριθμό μεταξύ 800-1.000 εργαζομένων στην λιγνιτική παραγωγή, ηλικίας άνω των 50 ετών και με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, απευθύνεται το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης στο οποίο συμφώνησαν ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ.
Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας
αντίστοιχων προγραμμάτων που θα ξεδιπλώνονται παράλληλα με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι και το 2023, με το συγκεκριμενο να μεταφράζεται σε ένα κόστος 35 εκατ ευρώ το οποίο και θα καλύψει εξ ολοκλήρου η ίδια η επιχείρηση.
Τα 35.000 ευρώ στα οποία συμφώνησαν διοίκηση και ΓΕΝΟΠ, εκ των οποίων τα 20.000 ευρώ αφορούν το "μπόνους" και τα 15.000 ευρώ την αποζημίωση που ούτως ή άλλως συνοδεύει κάθε αποχώρηση, στοχεύουν αποκλειστικά στους έχοντες "πιάσει" τα συντάξιμα έτη στην λιγνιτική παραγωγή.
Ητοι ένα ποσοστό λίγο άνω του 10% επί του συνολικού προσωπικού της ΔΕΗ (8.100 στα τέλη της περυσινής χρονιάς), το οποίο ωστόσο ανήκει στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια λόγω ηλικίας και ειδικότητας. Τούτο σημαίνει ότι το όφελος για την επιχείρηση θα είναι πολλαπλάσιο του κόστους το οποίο και θα καλυφθεί πολύ γρήγορα. Ως “πακέτο” κινείται πολύ χαμηλότερα από εκείνα των 150.000 ευρώ που είχαν δώσει πέρυσι οι συστημικές τράπεζες, ωστόσο είναι το πλέον γενναιόδωρο απ' όσα έχουν ποτέ μέχρι σήμερα δοθεί στην αγορά ενέργειας. 
Η προθεσμία ένταξης των εργαζομενων στην οικειοθελή αποχώρηση είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου, με την ΔΕΗ να ποντάρει ότι έως τότε θα έχει αποκτήσει “ορατότητα” για την έκταση της ανταπόκρισης, από την οποία και θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματά της. Στην ουσία, η διοίκηση της επιχείρησης θέλει να γνωρίζει εγκαίρως πόσες θέσεις θα αδειάσουν και από που (ορυχεία, μονάδες), προκειμένου να τις καλύψει με τους εργαζόμενους από το Αμύνταιο, το οποίο και πρόκειται να κλείσει τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό της Καρδιάς, η οποία κλείνει το 2021.
Η στόχευση είναι οι εθελουσίες και το κλείσιμο μονάδων να πορευτούν παράλληλα.  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 2020 αποσύρονται τα 2 εργοστάσια του Αμυνταίου (550 MW), το 2021, οι δύο μονάδες της Καρδιάς (560 MW), το 2021 η Μεγαλόπολη 3 (250 MW) και τέσσερις μονάδες του Αγ.Δημητρίου (1.100 MW), ενώ το 2023 αποσύρονται η Μεγαλόπολη 4 (260 MW), η Μελίτη 1 και η τελευταία μονάδα του Αγ.Δημητρίου.
Αντίστοιχα στο θέμα του προσωπικού, το πλάνο προβλέπει αποχωρήσεις 4.500 ατόμων έως το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 εργαζομενων. Συγκεκριμένα, επί ενός συνόλου 15.350 ατόμων προσωπικού στα τέλη του 2019, στόχος της ΔΕΗ είναι να απασχολεί 11.500 άτομα το 2024. Από αυτούς τους 4.500 λιγότερους εργαζόμενους, το 60% θα αφορά σε αποχωρήσεις που θα γίνουν με συνταξιοδότηση, ενώ για το 40%, δηλαδή περίπου 1.800 άτομα, θα εξαντληθεί κάθε πιθανό εργαλείο, μεταξύ των οποίων τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το πρώτο εκ των οποίων συμφωνήθηκε τώρα με την ΓΕΝΟΠ.
Τα παραπάνω “κουμπώνουν” προφανώς με τον νόμο του περασμένου Νοεμβρίου για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, ο οποίος μαζί με τα προγράμματα εθελουσίας, προέβλεπε το τέλος της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, τις μετακινήσεις εργαζομένων από μια εταιρεία του ομίλου σε άλλη, και την μεταφορά προσωπικού της στο Δημόσιο.
Ηταν το πρώτο βήμα για το σταδιακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ και τώρα γίνεται το επόμενο, το οποίο και θα συνοδευτεί από άλλα αντίστοιχα στο μέλλον, αλλά με τους ίδιους όρους και κίνητρα. Στα επόμενα προγράμμα οικειοθελούς αποχώρησης, το "μπόνους" θα παραμείνει στα 20.000 ευρώ, όπως αφήνουν να εννοηθεί αρμόδιες πηγές, επίπεδα τετραπλάσια των όσων ίσχυαν μέχρι πρότινος, δηλαδή των 5.000 ευρώ με τα οποία και έγινε η τελευταία μεγάλη εθελουσία, 220 ατόμων, επί της προηγούμενης διοίκησης.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γ.Στάσση πραγματοποιήθηκαν σήμερα με βασικό αντικείμενο τις μετακινήσεις προσωπικού ενόψει του οριστικού κλεισίματος του Ορυχείου και του ΑΗΣ Αμυνταίου και τα κίνητρα αποχώρησης για τους εργαζομένους που έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Στις διασκέψεις αυτές συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ Π.Καραλευθέρης και Ν.Φωτόπουλος, ο Γ.Διευθυντής ΔΑΝΠΟ Γ.Δαμάσκος, η Διευθύντρια ΑΝΠΟ Αρ. Αντωνιάδου και η βοηθός Διευθύντρια Ε.Εμπίογλου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της ΔΕΗ πρότεινε ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 20.000 ευρώ , πλέον της αποζημίωσης (15.000) , σε όσους εργαζομένους έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και υπηρετούν στη Διεύθυνση Λ.Κ.Δ.Μ. και στις θυγατρικές εταιρίες «Λιγνιτικη Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσό των 20.000 ευρώ, πλέον αποζημίωσης (15.000), καταβλήθηκε και στον ΑΔΜΗΕ ενώ η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποεπένδυσης είχε καθορίσει ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 10.000 ευρώ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκτιμά ως θετική την πρόταση της διοίκησης της Επιχείρησης. Ωστόσο, όπως αναφέρει «η απόφαση για την αξιοποίηση του κινήτρου οικειοθελούς αποχώρησης αφορά αποκλειστικά και μόνον τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά».
Η πρόταση που υπέβαλε ο κ. Στάσσης αναμένεται πως θα επικυρωθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας (2/6/2020) ενώ οι μισθωτοί (από τις παραπάνω μονάδες) που πληρούν τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης θα μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους έως τις 30/6/2020 ώστε να έχουν αποχωρήσει έως τις 30/10/2020. Αυτό σημαίνει πως οι μετακινήσεις προσωπικού από το Ορυχείο Αμυνταίου θα αρχίσουν μετά την 1η Ιουλίου 2020.
Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ θα ληφθεί και η απόφαση για την καταβολή των ειδικών επιδομάτων, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας Ιουνίου (2020) των εργαζομένων δικαιούχων. Η ίδια απόφαση (για τα ειδικά επιδόματα) αφορά και τους εργαζομένους του ΔΕΔΔΗΕ. 

Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου